Οι γιορτές δεν τελείωσαν! Συνταγές για ένα ακόμα εορταστικό τραπέζι

Συνταγές για ένα πλήρες μενού που θα σας κάνει τις πιο up to date οικοδέσποινες!

Elle 27 Δεκ. 22
Οι γιορτές δεν τελείωσαν! Συνταγές για ένα ακόμα εορταστικό τραπέζι

Γιορτές θα πει να καλούμε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα σε ένα εορταστικό, χορταστικό, πλούσιο γεύμα. Στρώνουμε παρέα το τραπέζι με ένα πλήρες μενού που θα σε μετατρέψει σε cool οικοδέσποινα που γνωρίζει όλες τις γαστρονομικές τάσεις.

Σούπα με ψητά λαχανικά

γιορτές

ΓΙΑ 6-8 ΆΤΟΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 2 ΏΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ

· 1 κρεμμύδι κομμένο στα 4
· 6 σκελίδες σκόρδο
· 1/2 κιλό ρέβες, καθαρισμένες και κομμένες
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1lt ζωμός λαχανικών
· 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος
· 80 γραμμ. βούτυρο ανάλατο
· Φύλλα φασκόμηλου

ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΙΚ 

· 20 γραμμ. μανιτάρια πορτσίνι αποξηραμένα, ψιλοκομμένα
· 80 γραμμ. αμυγδαλόπαστα
· 25 γραμμ. φιλέ αμυγδάλου
· 50 γραμμ. φρυγανιά τριμμένη
· 500 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
· 1 1/2 κ.σ. μουστάρδα
· 1/4 κ.σ. μοσχοκάρυδο
· 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
· 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
· 8 φύλλα σφολιάτας σε θερμοκρασία δωματίου
· 1 αυγό χτυπημένο
· Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC.
2. Βάζετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ρέβες σε ένα ταψί, τα ραντίζετε με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και τα ψήνετε στον φούρνο για 45-60’ (μέχρι να ροδίσουν οι ρέβες), ανακατεύονταςπότε πότε.
3. Ετοιμάζετε τα γεμιστά στικ: Σε ένα μπολ βάζετε τα μανιτάρια, ρίχνετε 60ml βραστό νερό και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 10’. Σε ένα άλλο σκεύος ρίχνετε την αμυγδαλόπαστα, τη φρυγανιά, τον κιμά, τη μουστάρδα, το μοσχοκάρυδο, το σκόρδο, το ξύσμα λεμονιού, τα μανιτάρια μαζί με το νερό τους, αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
4. Κόβετε τα φύλλα σφολιάτας σε λωρίδες 10×25 εκ., μοιράζετε τη γέμιση, τα τυλίγετε σε ρολά και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο με τις «ραφές» προς τα κάτω. Τα αλείφετε με το αυγό, τα πασπαλίζετε με το φιλέ αμυγδάλου και λίγο πιπέρι. Ανεβάζετε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220οC και τα ψήνετε για 25’ μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
5. Βάζετε τα ψητά λαχανικά σε κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών και 1/2 λίτρο νερό και τα βράζετε σε χαμηλή φωτιά για 10’. Τα λιώνετε σε πουρέ, προσθέτετε την κρέμα γάλακτος, αλατοπιπερώνετε, ανακατεύετε και κρατάτε τη σούπα στην άκρη.
6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο σε δυνατή φωτιά μέχρι να αφρίσει. Σοτάρετε το φασκόμηλο και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
7. Μοιράζετε τη σούπα σε πιάτα, τη γαρνίρετε με το φασκόμηλο και τη συνοδεύετε με τα γεμιστά στικ.

Ψητός σολομός

γιορτές

ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΜΑΓΕ ΙΡΕΜΑ: 1 ΏΡΑ ΑΝΑΜΟΝΉ: 4 ΏΡΕΣ

ΥΛΙΚΑ 

· 1 σολομός (να έχει πέτσα από τη μία μεριά), περίπου 1,5 κιλό
· 4 αστεροειδείς
γλυκάνισοι
· 1 κ.σ. βατόμουρα
· 2 φύλλα δάφνης ψιλοκομμένα
· 175 γραμμ. αλάτι Ιμαλαΐων
· 110 + 55 γραμμ. ζάχαρη καστανή
· 2 κ.σ. τζιν
· 1 κ.σ. σόγια σος
· 1 κ.σ. τζίντζερ
· 1 παντζάρι τριμμένο
· ξύσμα από 1 πορτοκάλι
· 2 πορτοκάλια σαγκουίνια
· 1 κ.σ. ελαιόλαδο ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
· 2 κ.σ. σόγια σος
· 60ml τζιν
· 60ml χυμός από σαγκουίνια
· 80ml κρασί από ρύζι
· 80 γραμμ. μέλι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Χτυπάτε στο μούλτι τον γλυκάνισο, τα βατόμουρα, τη δάφνη και 2 κ.σ. αλάτι.
2. Σε ένα μπολ τα ανακατεύετε καλά με το υπόλοιπο αλάτι, 110 γραμμ. ζάχαρη, το τζιν, τη σόγια, το τζίντζερ, το παντζάρι και το ξύσμα πορτοκαλιού.
3. Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνετε το 1/3 του μείγματος, τοποθετείτε από πάνω το ψάρι με την πέτσα προς τα κάτω, το καλύπτετε με το υπόλοιπο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες.
4. Σε μια κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το γλάσο και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε μέτρια φωτιά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 3’ μέχρι το γλάσο να είναι κολλώδες.
5. Κόβετε τα πορτοκάλια σε λεπτές φέτες, τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με λίγο κρύο νερό και τα αφήνετε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Τα βγάζετε και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο. Τα ραντίζετε με την υπόλοιπη ζάχαρη και 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα αφήνετε στην άκρη.
6. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220οC. Βγάζετε τον σολομό από το ψυγείο και αφαιρείτε την κρούστα αλατιού. Ξεπλένετε προσεκτικά το υπερβολικό αλάτι, σκουπίζετε το ψάρι, το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, το ραντίζετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και λίγο γλάσο.
7. Βάζετε τα δύο ταψιά -το ψάρι και τις φέτες πορτοκαλιού- στον φούρνο. Ψήνετε τα πορτοκάλια για 15’ μέχρι να καραμελώσουν και τον σολομό για 20-25’ μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. 8. Σερβίρετε το ψάρι με το γλάσο και τις φέτες πορτοκαλιού και το συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα της αρεσκείας σας.

Κορμός σοκολάτας με κάστανα

γιορτές

ΓΙΑ 6-8 ΆΤΟΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 1 ΏΡΑ & 30’

ΥΛΙΚΑ

·  5 αυγά
· 110 γραμμ. ζάχαρη + 2 κ.σ. ακόμη
· 75 γραμμ. αλεύρι
· 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ · 2 κ.σ. κακάο + 1 κ.σ. ακόμη
· 40 γραμμ. βούτυρο ανάλατο (λιωμένο
και κρύο)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΣΤΑΝΟΥ

· 375 γραμμ. σαντιγί
· 200 γραμμ. πουρές κάστανου χωρίς ζάχαρη
· 230 γραμμ. τυρί κότατζ
· 55 γραμμ. ζάχαρη άχνη με 1 πρέζα κορν φλάουρ
· 1 κ.σ. πάστα βανίλιας

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΑ

· 250ml κόκκινο κρασί
· 110 γραμμ. ζάχαρη άχνη · 1 ξυλάκι κανέλας
· 400 γραμμ. ανάμεικτα καλοκαιρινά φρούτα (κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200οC και στρώνετε ένα ταψί με λαδόχαρτο.
2. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη για 10-12’ μέχρι να φουσκώσουν.
3. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζετε το αλεύρι και το ανακατεύετε με το μπέικιν πάουντερ και το κακάο. Ρίχνετε το μισό στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύετε με σπάτουλα απαλά. Κάνετε το ίδιο με το υπόλοιπο αλεύρι, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε.
4. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί, το ισιώνετε με μια σπάτουλα, το ψήνετε για 10-12 και το αφήνετε να κρυώσει.
5. Ανακατεύετε τις 2 κ.σ. ζάχαρη με τη 1 κ.σ. κακάο και τις ρίχνετε πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόχαρτο. Ακουμπάτε επάνω προσεκτικά το ψημένο παντεσπάνι.
6. Ετοιμάζετε την κρέμα κάστανου: Σε μια κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το 1/3 της σαντιγί με τον πουρέ κάστανου και την αφήνετε να κρυώσει.
7. Σε ένα μπολ χτυπάτε με το σύρμα το τυρί κότατζ, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να αρχίσει το μείγμα να πήζει. Προσθέτετε την υπόλοιπη σαντιγί και τον πουρέ κάστανου και συνεχίζετε το χτύπημα για 1-2’ ακόμη μέχρι το μείγμα να στέκεται. Απλώνετε την κρέμα κάστανου πάνω στο παντεσπάνι και με τη βοήθεια του λαδόχαρτου το τυλίγετε σε ρολό και το βάζετε στο ψυγείο να σφίξει για 20’.
8. Ετοιμάζετε την κομπόστα: Σε μια κατσαρόλα βράζετε το κρασί, τη ζάχαρη και την κανέλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να έχετε ένα σιρόπι. Προσθέτετε τα φρούτα, τα αφήνετε για 1’ και κρατάτε το σκεύος στην άκρη.
9. Πασπαλίζετε το ρολό με το υπόλοιπο κακάο, το κόβετε σε φέτες και το σερβίρετε με τη ζεστή κομπόστα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: ALAN JENSEN, ΣΥΝΤΑΓΕΣ-FOOD STYLING: JESSICA BROOK, STYLING: STEVE PEARCE

Ακολουθήστε το ELLE στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα!

Σχετικά θέματα:

MHT