Αυτή η βίλα στη θέση Πουλί, στα νοτιοδυτικά της Μυκόνου, αποτίει φόρο τιμής στην παραδοσιακή μυκονιάτικη αρχιτεκτονική -με κυρτά τοιχώματα και ξύλινες πέργκολες- χωρίς όμως να μένει πιστή στην παράδοση των ασβεστωμένων τοίχων. Για το εξωτερικό επιλέχτηκε ένα χρώμα που μοιάζει να αντανακλάται από τους βράχους και τη γη. Μια αίσθηση που έρχεται από το παρελθόν...
Για τους ιδιοκτήτες Χριστίνα και Γιώργο ήταν η άγονη ορεινή αρχαία πόλη στο νησί της Δήλου που αποτέλεσε πόλο έλξης, αλλά και αφορμή για ένα ταξίδι στο χρόνο... «Κάθε φορά που ψάχναμε να βρούμε ένα οικόπεδο στο νησί, πάντα επιστρέφαμε στην περιοχή Πουλί για να απολαύσουμε τη θέα, το ηλιοβασίλεμα και τη Δήλο. Θέλαμε να αποκτήσουμε ένα κομμάτι γης εκεί, όμως μέχρι και το 1999 δεν υπήρχαν διαθέσιμες εκτάσεις», λέει η Χριστίνα.
Το επόμενο βήμα ήταν η αναζήτηση ενός αρχιτέκτονα για τον οποίο θα ήταν σίγουροι ότι μπορούσε να αξιοποιήσει σωστά το τοπίο: μια πετρώδη πλαγιά στην άκρη ενός βράχου με απίστευτα απότομη κλίση προς τον όρμο. Ανάμεσα στους υποψήφιους που παρουσιάστηκαν ξεχώρισε ο Απόστολος Νάζος. Ο δημιουργός πέρασε πολύ χρόνο στο οικόπεδο για να μελετήσει τις κατευθύνσεις του ανέμου, το φως και τη θέα. Σχεδίασε αργά το σπίτι έχοντας ως έμπνευση και τους αρχαίους ναούς της ιερής πόλης της Δήλου.
Το κτίριο διαθέτει απλές γραμμές και ανοίγματα, όπως ένας ελληνικός ναός. Εκμεταλλεύεται το βοριά για να διατηρεί δροσερούς τους εσωτερικούς χώρους και την ίδια στιγμή προστατεύει τις εξωτερικές αυλές. «Η βασική ιδέα ήταν να αξιοποιήσω το φως που έρχεται άπλετο από το νότο. Θέλησα να δημιουργήσω ένα σπίτι το οποίο να γυρίζει την πλάτη προς τα βόρεια, ακολούθησα την απότομη κλίση του οικοπέδου και άφησα ανοιχτή την κύρια πρόσοψη προς τα νότια, για να μπαίνει ανεμπόδιστα το φυσικό φως. Αυτό στην πραγματικότητα συνηθίζεται στην τοπική αρχιτεκτονική, σύμφωνα με την οποία ο προσανατολισμός αποτελεί βασικό στοιχείο για την τοποθέτηση και το χτίσιμο μιας κατοικίας», εξηγεί ο αρχιτέκτονας.
Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας αρμονικός συνδυασμός των γεωμετρικών όγκων, καθένας από τους οποίους διατηρεί το δικό του σαφή, διακριτό ρόλο.
Το ύφος του οικήματος είναι σχεδόν αυστηρό και μέσα στην απλότητά του δίνει την εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε ένα μακρινό τόπο.
Η κλίση του οικοπέδου επέτρεψε να αναπτυχθεί το σπίτι σε τρία επίπεδα: διασκέδασης, ύπνου και ξεκούρασης.
Το μεσαίο επίπεδο είναι και το πιο κοινόχρηστο τμήμα, προορισμένο για φαγητό και συζητήσεις. Περιλαμβάνει την είσοδο και τα κυρίως καθιστικά, το λίβινγκ ρουμ και την κουζίνα, την τουαλέτα και τον ξενώνα. Μια σκάλα οδηγεί στο δεύτερο επίπεδο, στο οποίο φιλοξενείται η μεγάλη κρεβατοκάμαρα, αλλά και στο πρώτο χαμηλότερο επίπεδο, όπου βρίσκονται τα περισσότερα υπνοδωμάτια.
Η ήρεμη απλότητα της αρχιτεκτονικής αντανακλάται και στο εσωτερικό της κατοικίας. Παντού είναι διάσπαρτα τα σημάδια της μοντέρνας σχεδίασης, τα οποία αποπνέουν τη χαρακτηριστική αισθητική του 21ου αιώνα, ενώ σε όλους τους χώρους κυριαρχούν οι ήσυχες, χαμηλών τόνων γραμμές. Στους τοίχους υπάρχουν ελάχιστα έργα τέχνης αφήνοντας τη θέα της απέραντης θάλασσας να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
«Υπάρχει τόσο πολύ χρώμα, τόση ζωή σε αυτό το σπίτι το καλοκαίρι, όταν είναι γεμάτο, με τα παιδιά να παίζουν στο νερό, τους φίλους να μαγειρεύουν έξω ή να παίρνουν πρωινό και να συνεχίζουν την υπόλοιπη μέρα ανέμελοι κάτω από τη σκιά, δίπλα στην πισίνα», τονίζει η ιδιοκτήτρια. «Θέλαμε να κρατήσουμε το εσωτερικό του σπιτιού καθαρό, απέριττο και γαλήνιο».
Greek chic: Μια υπέροχη βίλα στη Μύκονο
Το απέραντο γαλάζιο, η παραδοσιακή νησιώτικη αρχιτεκτονική και η λιτή, μοντέρνα διακόσμηση συνθέτουν το απόλυτο καλοκαιρινό σκηνικό σε μια φωτεινή κατοικία στη Μύκονο. Χτισμένη πάνω στα άγρια βράχια του νησιού, απολαμβάνει μια μοναδική θέα στη Δήλο, αλλά και στον ανοιχτό ορίζοντα του Αιγαίου. Δείτε τις φωτογραφίες του σπιτιού και ακριβώς από κάτω όλα τα έπιπλα και αξεσουάρ που θα χρειαστείτε για να αντιγράψετε το στυλ του.
Φωτογράφιση: Mark Williams, Eπιμέλεια: Nathalie Williams, Κείμενο: Sarah Bullen
17:06 22/5Τζάστιν Μπίμπερ: Θα κάνει ένα διάλειμμα στην καριέρα του;
- 16:30 22/5
BLOG Ρωτήστε τη Μανίνα: «Αξίζει τον κόπο ή δεν;...»
15:55 22/5Τα πιο λαμπερά ονόματα στο event του οίκου Gucci
15:20 22/5Ταξιδέψτε στο Λονδίνο με τον οίκο Louis Vuitton
14:40 22/5Μακιγιάζ και αξεσουάρ για μποέμ εμφανίσεις
14:07 22/5Το blog της Χαράς: Κερδίστε 20 προϊόντα ομορφιάς με μαστίχα
13:52 22/5Ράιαν Γκόσλινγκ & Εύα Μέντες: Δεν κρύβουν τον έρωτά τους
13:20 22/5Workout στην παραλία για καυτό κορμί
12:50 22/5Η Ντούτζεν Κρόες φωτογραφίζεται privé στο Φεστιβάλ των Καννών
12:30 22/5UPDATE: Οι εμφανίσεις των σταρ στις Κάννες
12:20 22/5Μπικίνι σε έντονα χρώματα από € 19,90
11:50 22/5Η Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της μητέρας της;
11:20 22/5BLOG Beautiful... minds: Tι άρωμα φορούν οι celebrities στις Κάννες;
- 10:50 22/5
BLOG Ρωτήστε τη Μανίνα: «Δίλημμα»
10:20 22/5Κάρα Ντελεβίν: Απέρριψε τον Λεονάρντο vτι Kάπριο
9:50 22/5Athens Skirt Ride: Ποδήλατο μόνο για κορίτσια
9:15 22/5Πάρτε μια γεύση από τη φθινοπωρινή συλλογή των Accessorize
20:20 21/5Έφυγε ο κιμπορντίστας των Doors Ρέι Μάνζαρεκ
- 16:30 21/5
BLOG Ρωτήστε τη Μανίνα: «SOS»
16:27 21/5Εσπαντρίγιες: To μεγαλύτερο trend του καλοκαιριού
15:50 21/5Funky sneakers από τη Nike και το Liberty
15:10 21/5Έξυπνες συσκευές που εξοικονομούν ενέργεια
13:50 21/5Μπράντλεϊ Κούπερ: «Είμαι αθεράπευτα ρομαντικός»
13:20 21/5Έρευνα: Η χαρά μάς... παχαίνει;
12:50 21/5Τα κοσμήματα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ταξιδεύουν στις Κάννες
12:20 21/5Το αυτοκόλλητο μακιγιάζ είναι τάση
11:50 21/5Ρόμπερτ Πάτινσον και Κρίστεν Στιούαρτ: Χώρισαν ξανά;
11:20 21/5Versus Versace: Η ροκ πλευρά των fashionistas
10:50 21/5Θεραπείες για αψεγάδιαστο σώμα από € 38
10:20 21/5Λεονάρντο ντι Κάπριο: Έβαλε στόχο την Κάρα Ντελεβίν;
9:50 21/5Κάννες 2013: Yιοθετήστε το χτένισμα της Σέριλ Κόουλ
9:15 21/5H resort collection 2014 του οίκου Dior
- 17:02 20/5
BLOG Ρωτήστε τη Μανίνα: «Μόνη σαν το λεμόνι»
16:32 20/512 φλόραλ μαγιό για σέξι εμφανίσεις
16:30 20/5Οι αλμυρές αλχημείες της Νατάσας Θεοχάρη
15:50 20/5Pantene Pro-V Hair: Ένα Ινστιτούτο για τα μαλλιά
15:33 20/5Οι εμφανίσεις των σταρ στα Billboard Awards
15:01 20/52Fly για σφριγηλό σώμα και ανεβασμένη διάθεση
14:30 20/5Ανανέωση προσώπου: Ανώδυνες τεχνικές από €80
14:07 20/5Το blog της Χαράς: Κλείστε ραντεβού για δωρεάν δερματοσκόπηση

































