Ένα γευστικό ταξίδι στη Σύρο
επιστροφή
8/1/2017

Η πλούσια ιστορία και η πολυσχιδής γαστρονομία που αναπτύχθηκε τους τελευταίους αιώνες κάνουν πόλο έλξης το Κυκλαδονήσι με την κοσμοπολίτικη αύρα.

<p>Στην Σύρο το πρωινό είχε μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα γεύματα της ημέρας. Την παράδοση αυτή τηρούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού προσφέροντας Συριανό πρωινό στους επισκέπτες. Το ντεκ
1 / 9

«Θέλω να ξυπνήσω τις γευστικές μνήμες. Μαγειρεύω καθαρό, νόστιμο φαγητό, να μην ανησυχεί τον επισκέπτη» υποστηρίζει με πάθος η Μαρία Διακάτου σεφ του εστιατόριου Αμπέλα. Σερβίρει τα ντόπια χοιρινά λουκάνικα που αρωματίζονται με μάραθο που αφθονεί στο νησί και τα συνοδεύει με πατάτες γιαχνί. «Το Νοέμβριο γίνονται τα χοιροσφάγια και από το χοιρινό χάνεται μόνο η φωνή του» λέει με χαμόγελο και εξηγεί «αξιοποιείται κάθε μέρος του κρέατος και οι ντόπιοι τιμούν στην κουζίνα τους το Συριανό λουκάνικο».
Το λαμπερό Αιγαιοπελαγίτικο φως λούζει τους εκλεκτούς γαστρονομικούς θησαυρούς που δίνει ο τόπος . Δυτικότροπες συνταγές συναντιούνται στο ίδιο τραπέζι με την δωρικότητα που εκφράζει η ντόπια κουζίνα σε ένα γεύμα που διεγείρει όλες τις αισθήσεις.

Στη περιοχή Λαγκάδα στα Τάλαντα, στο δρόμο που οδηγεί προς Γαλησσά βρίσκεται το οινοποιείο Σύρου. Ισως το πιο «pocket» οινοποιείο της Ελλάδας. Ο οινολόγος Νίκος Χατζάκης γοητεύτηκε από την Σύρο και αποφάσισε πριν από πέντε χρόνια να κυνηγήσει το οινικό του όνειρο. Νησί με παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού «η ποικιλία Σερφιώτικο όπως δηλώνει και η ονομασία του ήρθε από την Σέριφο και βρήκε την θέση του στην Σύρο και έχει καθιερωθεί πλέον σαν τοπική ποικιλία και δίνει ιδέες για πειραματισμούς» εξηγεί ο Νίκος ο οποίος  παράγει κρασιά «βασισμένα στην οινοποίηση ντόπιων ποικιλιών» ξεναγώντας μας στο γοητευτικό χώρο του λιλιπούτειου οινοποιείου. 

«Παράγω κρασιά που ταιριάζουν στο περιβάλλον του νησιού και στο κλίμα του Αιγαίου. Ξεκίνησα με την πρώτη ετικέτα «Φάμπρικα» ένα λευκό ξηρό κρασί από το χαρμάνι της Μονεμβασιάς με την Λευκή Κουντούρα και ακολούθησαν το μονοποικιλιακό «Σαν τα Μάραθα» από την ποικιλία Ασύρτικο και το «Φάμπρικα Ερυθρή» από Μανδηλαριά ΠΓΕ Κυκλάδες». Η παραγωγή είναι μικρή με 16.000 φιάλες όμως ο Νίκος Χατζάκης έχει όνειρα, γνώση και διάθεση για να κάνει το επόμενο βήμα.

Γράφει η Νίκη Μηταρέα