Γεμιστό κοτόπουλο με τυρί και μυρωδικά

Jean-Claude Amiel
Jean-Claude Amiel
(Προετοιμασία 20΄, μαγείρεμα 1 ώρα και 15΄)

Υλικά για 4-6 άτομα:

1 κοτόπουλο περίπου 1,6 κιλά

1 μάτσο μαϊντανό

1 μάτσο σχοινόπρασο

ζωμός κοτόπουλου ή 2 ποτήρια βραστό νερό με 1 κύβο ζωμού κότας

1/2 ματσάκι εστραγκόν

2 φρέσκα κρεμμυδάκια

1/2 κεσεδάκι μανιτάρια

50 γραμμ. τυρί μανούρι

60 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι

1 πρέζα καυτερή πιπεριά

αλάτι, πιπέρι

1. Διαλέγετε ένα κοτόπουλο με πολύ σφιχτή πέτσα.

2. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C. Πλένετε και στεγνώνετε καλά όλα τα μυρωδικά. Κρατάτε το μισό μαϊντανό και τον υπόλοιπο τον ανακατεύετε με τα μυρωδικά. Τα κόβετε με τα χέρια. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια.

3. Ρίχνετε στο μπολ του μίξερ το μανούρι, το βούτυρο και το χυμό λεμονιού. Χτυπάτε το μείγμα και προσθέτετε τα μυρωδικά και το ξύσμα λεμονιού. Σταματάτε το χτύπημα στο μίξερ και προσθέτετε στο μπολ τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη κουτάλα και χτυπάτε για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ένα κρεμώδες και λείο μείγμα.

4. Αλατοπιπερώνετε το εσωτερικό του κοτόπουλου και βάζετε μέσα το μισό μαϊντανό που κρατήσατε.

5. Ξεκινώντας από το λαιμό του κοτόπουλου, προσπαθείτε με τα δάχτυλα να ξεκολλήσετε την πέτσα, χωρίς να τη σχίσετε. Απλώνετε με τα δάχτυλα ή το μαχαίρι το μείγμα της γέμισης κάτω από την πέτσα του κοτόπουλου.

6. Δένετε τα δυο του πόδια με ένα σπάγκο. Τοποθετείτε το κοτόπουλο σε ένα ταψί, το αλατοπιπερώνετε και το αλείφετε με την καυτερή πιπεριά.

7. Το ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα και 15΄ ραντίζοντάς το πότε πότε με το ζωμό κότας.

facebook twitter