Πώς μπορούμε να βάλουμε την οικολογική συνείδηση στην γκαρνταρόμπα μας;

    Η Η&Μ πιστή στην αναζήτηση βιώσιμων υλικών που στηρίζουν την αειφόρο μόδα και την προστασία του περιβάλλοντος, προχωρά ένα βήμα παραπάνω, βάζοντας στο μικροσκόπιο το πρωτοποριακό νήμα ECONYL®. Η οικολογική συνείδηση δεν είναι απλά της μόδας, αλλά η στάση ζωής που πρέπει να μας εμπνεύσει όλους.

    Μόδα και οικολογία μπορούν να συνυπάρξουν, και να γεννήσουν μαζί πολλές δημιουργικές ιδέες, αυτή είναι η τάση που βλέπουμε να αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στη fashion σκηνή. Οι φωνές και οι πρωτοβουλίες για μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση όλο και πληθαίνουν με τους σχεδιαστές και τα brands να βάζουν πράσινες ιδέες στη δημιουργική τους ατζέντα. Εδώ και χρόνια η Η&Μ στηρίζει ενεργά το κίνημα της eco-friendly μόδας, μέσω της συλλογής Coscious Exclusive, που φέτος παρουσιάζεται για 7η χρονιά, αλλά και της ανακύκλωσης ρούχων που πραγματοποιεί στα καταστήματά της παγκοσμίως. Η έρευνα και οι προσπάθειες του brand για μια αειφόρο μόδα όμως δεν σταματούν ποτέ...

    Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται πως υπάρχουν περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς, τα οποία όχι μόνο μολύνουν τη θάλασσα, αλλά βλάπτουν και τους οργανισμούς και βέβαια μην ξεχνάμε πως μέσω της τροφικής αλυσίδας, το πλαστικό στο τέλος καταλήγει στη διατροφή μας. H H&M δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτά τα άχρηστα αντικείμενα και τα αξιοποιεί, μετατρέποντάς τα σε νήματα για ρούχα και αξεσουάρ. Έτσι από το βυθό των ωκεανών επιστρέφουν στην γκαρνταρόμπα μας. Εκτός από το οργανικό βαμβάκι, τον ανακυκλωμένο πολυεστέρα, το βιολογικό λινό και το Tencel, ένα νέο υλικό μπήκε στο μικροσκόπιο του brand. Πρόκειται για το ECONYL®, μια 100% αναγεννημένη ίνα από δίχτυα ψαρέματος και άλλα νάιλον απορρίμματα. Φέτος χρησιμοποιήθηκε στις δαντέλες της συλλογής Conscious, το είδαμε στο αισθησιακό σκούρο γκρι-μπλε δαντελένιο μακρυμάνικο μίνι φόρεμα (φωτο3) και στο λευκό δαντελένιο αμάνικο μίντι φόρεμα από ECONYL® που μπορεί να φορεθεί ως υπέροχο νυφικό (φωτο2).

    Όλα τα κομμάτια είναι τόσο αέρινα, ιδιαίτερα και ακολουθούν τις πιο hot τάσεις της μόδας, κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως προέρχονται από πλαστικά που μαζεύτηκαν από τους ωκεανούς και αυτό τα καθιστά ακόμα πιο μοναδικά. Η έβδομη κατά σειρά συλλογή, αποτίει φόρο τιμής στο κίνημα Τέχνες και Χειροτεχνίες της Σουηδίας και μας ταξιδεύει στην εξοχική κατοικία των Σουηδών καλλιτεχνών Κarin και Carl Larsson. «Η καινοτομία πίσω από τα αειφόρα υλικά δεν σταματά ποτέ να εκπλήσσει. Το ανακυκλωμένο ασήμι είναι κατασκευασμένο από μέταλλο που έχει απορριφθεί ως άχρηστο υλικό, με ελάχιστες  περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και το ECONYL® είναι μια 100% αναγεννημένη νάιλον ίνα από απορρίμματα νάιλον που υποστηρίζει τους καθαρούς ωκεανούς. Ο σημαντικός ρόλος που παίζουν τα υλικά στη συλλογή μας Conscious Exclusive δείχνει πώς η τελευταία τεχνολογία μπορεί να συνδυαστεί με δοκιμασμένες τεχνικές για να οδηγήσει σε θεαματικά αποτελέσματα», λέει η Ann-Sofie Johansson, Καλλιτεχνική Σύμβουλος της H&M.

    facebook twitter Instagram