"Παιδιά χίλια συγγνώμη, κανένας δεν έχει καταλάβει τι συνέβη! Για πολλές πολλές μέρες, δεν έπαιρνα κανένα γράμμα ? υπέθεσα ότι βαρεθήκατε, φύγατε στην Αυστραλία, ή γενικά είστε τρομερά μπήζυ όλες/οι και δεν γράφετε πια... Μέχρι που σήμερα αποκαλύφθηκε ότι "είχε μπλοκάρει το σύστημα". Θολό, το ξέρω. Και ακατανόητο εντελώς: πως μπλόκαρε; Λόγω καιρού; Στραβού του κεφαλιού; Χωρίς λόγο έτσι ξαφνικά αποφάσισε μια μέρα να μπλοκάρει; Μα είναι στα καλά του;
Το θέμα είναι ότι εσείς γράφατε, αλλά δεν έφταναν σε μένα οι ερωτήσεις. Ήρθαν τώρα όλες μαζί, και από σήμερα το βράδυ θα αρχίσω να σας απαντάω. Πολύ χαίρομαι που δεν μεταναστεύσατε και που συνεχίζετε να γράφετε, να μας συγχωρείτε και πάλι όλους (του συστήματος και μη), από δω και πέρα σας υπόσχομαι άμεση ανταπόκριση..."
Μανίνα.

'Μανίνα μου πριν μερικές εβδομάδες γνώρισα μέσω μιας φίλης ένα παιδί που έκαναν παρέα! Είναι απίστευτος άνθρωπος και δείχνει ότι ενδιαφέρεται. Οι σχέσεις του μέχρι τώρα ήταν επιπόλαιες, δεν θα τις χαρακτήριζες καν σχέσεις! Η φίλη μου είπε ότι μέχρι τώρα το γλεντούσε και θέλει μέχρι τα 23-24 να έχει βρει αυτή τη μια για να κάνει οικογένεια. Δεν με βλέπει για ένα βράδυ και το έχουμε καταλάβει και εγώ και η φίλη μου, αλλά είμαστε ακόμα 19 και εμένα με ανησυχεί η δέσμευση από τώρα! Παρόλ' αυτά μου αρέσει πάρα πολύ και δεν ξέρω τι να κάνω, να του δώσω ελπίδες;'.

Μανίνα:

«Το κακό όταν είσαι 19 είναι ότι σου φαίνονται απίστευτα άτομα διάφοροι, που δεν είναι καθόλου απίστευτα άτομα... δεν λέω κάτι συγκεκριμένο για τον τύπο, αν και είναι κάπως χαλαστικό που έπαιζε με την κολλητή σου και μετά με σένα. ΚΑΙ το ότι θέλει να αποκατασταθεί από τα 23-24. Αν σου αρέσει όμως, προχώρα – πές του σε κάποια φάση ότι δεν βιάζεσαι να παντρευτείς, για να είναι ξεκάθαρη η θέση σου. Και επίσης μη βιαστείς να πεις “ναι” σε τίποτα, αν δεν είσαι έτοιμη!».

'Μανίνα, η αδερφή μου με τα δυο παιδάκια της και τον άντρα της ζουν ακριβώς από πάνω μου. Το ζευγάρι τσακώνεται συχνά και φωνάζουν, τα παιδιά μπροστά. Εγώ έχω ρωτήσει την αδερφή μου τι συμβαίνει όμως είναι επιθετική και μου λέει να μην ανακατεύομαι. Τα παιδιά κλαίνε και παίρνουν τη μητέρα μου τηλέφωνο να ανεβεί επάνω. Δεν ξέρω πως να βοηθήσω, πια δε με νοιάζει η αδερφή μου αλλά τα παιδιά. Δεν μπορώ να τα ακούω να τους εκλιπαρούν να σταματήσουν να τσακώνονται και να κλαίνε. Πες μου τι να κάνω;;'.

Μανίνα:

«Μπορείς να παίρνεις τα παιδιά σπίτι σου, ή για βόλτα, όταν ακούς να σφάζονται οι γονείς. Μερικοί άνθρωποι τη βρίσκουν να σκοτώνονται, έτσι δουλεύει η σχέση τους – όσο τραυματικό κι αν είναι για τα παιδιά... Δυστυχώς δεν μπορείς να παρέμβεις, παρα μόνον να μιλήσεις και στους δύο. Και να απομακρύνεις τα παιδιά με κάθε ευκαιρία...».

'Γεια σου Μανίνα, έχω μια απορία που με βασανίζει. Γίνεται να έχεις μια φίλη η οποία σου λέει ότι είσαι τα πάντα για εκείνη και στον πρώτο τσακωμό σε εγκαταλείπει; Μια αληθινή φίλη δεν φεύγει ποτέ από τη ζωή σου...Έτσι δεν είναι ή εγώ είμαι παράλογη;'.

Μανίνα:

«Με συγχωρείς που άργησα τόσο να απαντήσω, ελπίζω η φιλία σας να ξαναβρήκε το δρόμο της στο μεταξύ, και όχι, οι αληθινές φιλίες δεν τελειώνουν έτσι απλά. Αλλά ναι, (από την άλλη) ακόμα κι οι αληθινές φιλίες περνάνε από σαράντα κύματα κατά καιρούς... Μαθαίνουμε να υποχωρούμε κι από τις 2 πλευρές, κι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντέξουν οι φιλίες (τα σαράντα κύματα)».

'Αγαπητή Μανίνα θέλω τα φώτα σου. Πριν λίγο καιρό ξεκίνησε ένα φλερτ με συνάδελφο που όπως αποδείχτηκε μετά από κάποια ραντεβού που βγήκαμε, έπαιζε μαζί μου. Τις προάλλες άρχισε πάλι το φλερτ και τα νεύρα μου έχουν χτυπήσει κόκκινο. Πως μπορώ να κρατήσω τις ισορροπίες;'.

Μανίνα:

«Γενικά... είναι πρόβλημα τα φλερτ γραφείου, ειδικά όταν πάνε σε σχέσεις. Το πιθανότερο είναι ότι ο συνάδελφός σου το σκέφτηκε έστω και αργοπορημένα, και πάτησε φρένο ή έβαλε όπισθεν. Επίσης γενικά... καλό είναι να σκοτώνεται για σένα ο άλλος και όχι να πηγαίνεις σπρώχνοντας, είτε είναι στο ίδιο γραφείο είτε όχι. Θα έχει δείξει ως τώρα αν έπαιζε μαζί σου όντως, κι από σένα ζητάω συγγνώμη, είχαμε κάποια τεχνικά προβλήματα...».

Γράφει η Μανίνα Ζουμπουλάκη
* ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ
* ΤΙΤΛΟΣ
* ΕΡΩΤΗΣΗ