Αυτό είναι το πρόβλημα στο στομάχι που πρέπει να λύσετε

  Μπορεί να κρύβει καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία, επισημαίνουν οι γιατροί. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε.

  Φωτογράφιση: Emma Tempest
  <p><strong>Οι ένοχοι:</strong><br /> «Έχει αποδειχθεί η σχέση της παλινδρόμησης με την παχυσαρκία, την εγκυμοσύνη και τις καταχρήσεις στο φαγητό. Εντούτοις μπορεί να συμβεί και επειδή εκ γενετής
  1 / 2

  Η πορεία της τροφής από το στόμα στο στομάχι είναι ένα ολόκληρο ταξίδι. Ένα από τα «εξαρτήματα» που διαθέτει ο οισοφάγος είναι ένας μικρός σφιγκτήρας που λειτουργεί σαν βαλβίδα, επιτρέποντας στην τροφή να περνά μέσα από το στομάχι. Μάλιστα, κλείνει αμέσως μετά την κατάποση για να αποτρέψει την παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα οξέων.

  Όμως μερικές φορές ο σφιγκτήρας αυτός δεν λειτουργεί καλά με αποτέλεσμα τα οξέα να γυρίζουν πίσω (παλινδρόμηση) και να καίνε το κατώτερο τμήμα του οισοφάγου. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπως ονομάζεται η κατάσταση, προκαλεί καούρα, πόνο και καύσο πίσω από το στέρνο, χρόνιο βήχα και μακροχρόνια ακόμα και επιπλοκές όπως η οισοφαγίτιδα και ο οισοφάγος Barrett.

  Όπως αναφέρει ο Γιώργος Σάμπαλης, γενικός χειρουργός-λαπαροσκόπος, διευθυντής χειρουργός στην Ευρωκλινική Αθηνών: «Αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί είναι ότι η παλινδρόμηση είναι ύπουλη, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε βαριές καταστάσεις και επιπλοκές».

  facebook twitter Instagram