Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που παθαίνετε κράμπα

  Τι φταίει για τον οξύ πόνο που παρουσιάζετε κατά καιρούς στο πόδι; Ο ειδικός εξηγεί πώς μπορούμε να τον προλάβουμε με την σωστή προπόνηση.

   

  Φωτογράφιση: Matthew Shave
  <p><strong>Η λύση</strong><br /> «Η αντιμετώπιση της κράμπας, μόλις εμφανιστεί, είναι η ακόλουθη: Με ψυχραιμία, κάνουμε διάταση (δηλαδή τέντωμα) του πάσχοντος μυός, με ταυτόχρονη ελαφρά πίεση με
  1 / 2

  Ξαφνικά νιώθουμε κάτι να σφίγγει τη γάμπα ή το μηρό. Η μυϊκή κράμπα είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα φαινόμενα. Σύμφωνα με τον Γιώργο Η. Γουδέβενο, φυσικοθεραπευτή, επιστημονικό συνεργάτη του Πανεπιστημίου Κρήτης, η πρώτη κατηγορία «υποψηφίων» περιλαμβάνει όσους ασχολούνται με αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το χάντμπολ, το τένις, το σκι, η ποδηλασία κ.ά.

  Τι είναι, όμως, ακριβώς η κράμπα; «Πρόκειται για μια επώδυνη, σπασμωδική και ακούσια σύσπαση που μπορεί να διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και σπάνια μερικές ώρες. Ουσιαστικά είναι μια στιγμιαία και παροδική ανικανότητα του μυός να χαλαρώσει» εξηγεί ο Dr Γουδέβενος. Οι ομάδες μυών που προσβάλλονται συχνότερα είναι αυτές των κάτω άκρων. Επίσης οι κοιλιακοί, ο δελτοειδής (στα χέρια) και ορισμένοι μύες της πλάτης.

  Τι φταίει;
  Η κράμπα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
  -Συσσώρευση γαλακτικού οξέος στους μυς. Είναι η πιο συχνή αιτία εμφάνισης κράμπας! Αν ασκήστε αρκετά, είναι πολύ πιθανόν να παρουσιάζετε την κατάσταση αυτή.
  -Κόπωση. Συμβαίνει συχνά σε όσους ασκούνται σε υγρά και θερμά κλίματα, που δεν κατέχουν συνήθως τη σωστή τεχνική κατάρτιση του αθλήματος και δεν χρησιμοποιούν την κατάλληλη ένδυση και υπόδηση.
  -Έλλειψη αναπλήρωσης υγρών: Αν ασκήστε χωρίς να αναπληρώνετε ηλεκτρολύτες και υγρά ίσως εμφανιστεί κράμπα.
  -Προβλήματα αγγειακής ή νευρολογικής φύσεως.
  -Υπερλιπιδαιμία, δηλαδή αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα.
  -Φλεγμονές, οι τραυματισμοί και οι κακώσεις των μυών, αλλά και η κακή κυκλοφορία του αίματος
  -Η κακή φυσική ή ψυχική κατάσταση
  -Η ακινησία για μεγάλο διάστημα, επειδή προκαλεί ατροφία των μυών (π.χ. διάστρεμμα ή κάταγμα κτλ), καθώς και η κόπωση ή η γενική κατάπτωση.
  -Η έλλειψη σιδήρου, οι μολύνσεις, οι κιρσοί και το κρύο παίζουν ρόλο. Υπάρχει, εξάλλου, περίπτωση να εμφανισθεί κράμπα στη διάρκεια της περιόδου στις γυναίκες.

  facebook twitter Instagram