Μυστικά για λεία πόδια

  Μάθετε όλες τις λύσεις που έχετε για να αποφύγετε τυχόν επιδείνωση των κιρσών.

  Φωτογράφιση: Θανάσης Κρίκης
  <p><strong>Μερικά «μυστικά» για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα:</strong><br /> -Εάν κάνετε καθιστική εργασία κάντε συχνά διαλείμματα για να περπατήσετε<br /> -Μη μένετε πολλές ώρες στην ίδ
  1 / 2

  Ορθοστασία, υψηλή θερμοκρασία, κόπωση, είναι μερικοί από τους λόγους που επιδεινώνουν την εμφάνιση των κιρσών. Σήμερα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με το ενδοαυλικό laser, ανώδυνα, χωρίς να χρειάζεται γενική αναισθησία, με τους  ασθενείς να κινητοποιούνται και να περπατούν αμέσως μετά το τέλος της επέμβασης.

  Όπως αναφέρει ο αγγειοχειρουργός Αλέξανδρος Ματθαίος: «Οι κιρσοί είναι παθολογικά διατεταμένες φλέβες των οποίων οι βαλβίδες έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη. Έτσι μία σημαντική ποσότητα αίματος παλινδρομεί προς τα πόδια αντί να κινείται προς την καρδιά. Πέρα από το αισθητικό πρόβλημα, συνδέονται με σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος καθώς το αίμα στο εσωτερικό των κιρσών κινείται με πολύ μικρότερη ταχύτητα από την φυσιολογική και η φλεβική πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
  Παρ’ όλο που οι κιρσοί είναι εμφανείς στα πόδια των ασθενών, απαιτείται προσεκτικός απεικονιστικός έλεγχος με έγχρωμο duplex (triplex), ώστε να γίνει αντιληπτή η βαρύτητα της φλεβικής ανεπάρκειας».

  Ενδείξεις της βαρύτητας των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας είναι η παρουσία έντονων ευρυαγγειών στον αστράγαλο, το οίδημα, η υπέρχρωση και η σκληρότητα του δέρματος στην εσωτερική περιοχή της κνήμης πάνω από τον αστράγαλο καθώς και η παρουσία φλεγμονής στην ίδια περιοχή, ενώ, η παρουσία έλκους στο δέρμα είναι ένδειξη βαριάς μορφής φλεβικής ανεπάρκειας.

  facebook twitter Instagram