Τι πρέπει να προσέχεις στην παραλία;

  Τα μολυσμένα νερά, η υγρασία και η παραμονή στον ήλιο για αρκετή ώρα χωρίς προστασία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο δέρμα, το γυναικολογικό σύστημα και το έντερο. Οι ειδικοί εξηγούν τι πρέπει να κάνετε.

  1. Δερματικά
  Τσίμπημα: Όπως επισημαίνει η δερματολόγος Έλενα Τασούλα, αν  τύχει να σας τσιμπήσει τσούχτρα και το δέρμα ερεθιστεί και παρουσιάσει κοκκινίλα, εφαρμόστε ζεστό νερό και στη συνέχεια ειδικά στικ με αμμωνία (στα φαρμακεία). Για τσίμπημα από  δράκαινα (ψάρι) που συνοδεύεται από έντονο πόνο, η δερματολόγος συστήνει παυσίπονες ενέσεις.

  Έγκαυμα: Αντίστοιχα, αν προκληθεί ηλιακό έγκαυμα, ποντάρετε στην καλή ενυδάτωση με κρέμες και κατανάλωση υγρών. Αν αυτό  έχει μεγάλη έκταση, θα χρειαστεί να πάρετε αντιφλεγμονώδη με συνταγή γιατρού.

  Μύκητες: Οι συνθήκες υγρασίας και η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής ευνοούν την εμφάνιση μυκητίασης κυρίως στα πόδια (π.χ. ανάμεσα στα δάχτυλα). Για να τους αντιμετωπίσετε, η κ. Τασούλα προτείνει ειδικές αντιμυκητιασικές κρέμες. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, θα χρειαστεί και αγωγή από το στόμα. Η καλύτερη πρόληψη είναι να φοράτε ανοιχτά παπούτσια και να μην περπατάτε ξυπόλυτοι στην πισίνα.

  2. Γυναικολογικά
  Μυκητιασική κολπίτιδα: Η πιο συχνή φλεγμονή την περίοδο του καλοκαιριού είναι οι μύκητες, την οποία μπορείτε να αποφύγετε σε μεγάλο βαθμό αν φοράτε στεγνό μαγιό όταν βγαίνετε από τη θάλασσα και τηρείτε τους κανόνες υγιεινής για την ευαίσθητη περιοχή. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι αίσθηση καύσου, αύξηση των κολπικών εκκρίσεων και φαγούρα, αν και μπορεί να μην υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος-ομοιοπαθητικός γιατρός Ευάγγελος Γκικόντες, το πρόβλημα λύνεται με εφαρμογή μυκητοκτόνων αλοιφών για μερικές μέρες.  Από την άλλη υπάρχει ειδικό διάλυμα (στα φαρμακεία) με οξικό οξύ που θεωρείται πιο φυσική λύση.

  Βακτηριακή κολπίτιδα: Σε περίπτωση που η φλεγμονή οφείλεται σε ουρεόπλασμα, η θεραπεία περιλαμβάνει λήψη αντιβίωσης από το στόμα για ένα μήνα. Εναλλακτικά, γίνονται πλύσεις με tea tree oil από γυναικολόγο-ομοιοπαθητικό (μην το επιχειρήσετε μόνες σας γιατί είναι καυστικό).

  3. Γαστρεντερικά
  Είναι πιθανό να εμφανίσετε γαστρίτιδα αν κολυμπήσετε σε μολυσμένα νερά εξαιτίας ύπαρξης μυκήτων και βακτηρίων. Τα τελευταία μάλιστα είναι υπεύθυνα και για άλλες παθήσεις, π.χ. ωτίτιδα.

  facebook twitter Instagram