Istock
Φρέσκες, ελαφριές και εύκολες στην προετοιμασία, οι σαλάτες αποτελούν ιδανικό γεύμα. Έχουν επίσης το πλεονέκτημα ότι είναι χαμηλές σε θερμίδες και εύπεπτες. Ωστόσο αποκτούν μεγάλη διατροφική αξία εάν προσθέτεις συστηματικά μια καλή πηγή πρωτεΐνης.
Αυτό υποστηρίζει και η διαιτολόγος-διατροφολόγος Alexandra Murcier σε συνέντευξή της στο Doctissimo. "Οι πρωτεΐνες δημιουργούν κορεσμό και βοηθούν τον μεταβολισμό. Είναι επίσης απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του ορμονικού μας συστήματος, το οποίο από μόνο του έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ικανότητά μας να χάνουμε βάρος".
Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να επιλέγεις συστηματικά κρέας. "Ιδανικά, θα πρέπει να στοχεύουμε σε μια αναλογία 50% ζωικές πρωτεΐνες και 50% φυτικές πρωτεΐνες, για χάρη της υγείας μας και του περιβάλλοντος", προσθέτει η Alexandra Murcier. Τα αυγά, για παράδειγμα, αποτελούν ιδανική επιλογή. "Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, πηγή βιταμίνης D και χολίνης - με λίγα λόγια, είναι μια υπερτροφή", καταλήγει η ίδια.
Φτιάξε την τέλεια σαλάτα
Μπορείς να ξεκινήσεις με μια βάση από πράσινα λαχανικά (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι) που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες. Στη συνέχεια πρόσθεσε μια πηγή ποιοτικής πρωτεΐνης, όπως αυγά, ψητό κοτόπουλο, τόφου, τόνο ή όσπρια.
Μην ξεχάσεις να συμπεριλάβεις και μερικά υγιεινά λιπαρά: αβοκάντο, κολοκυθόσπορους, ξηρούς καρπούς ή λίγο ελαιόλαδο. Μετά θα το εμπλουτίσεις με πολύχρωμα λαχανικά (ντομάτες, κολοκυθάκια, καρότα) ή ακόμα και φρούτα για βιταμίνες.
Όσον αφορά το καρύκευμα, προσπάθησε να αποφύγεις τις υπερβολικά γλυκές ή αλμυρές έτοιμες σάλτσες, οι οποίες προσθέσουν περιττές θερμίδες!
