
Αν νομίζεις ότι το πορτοκάλι είναι η απόλυτη πηγή βιταμίνης C, ξανασκέψου το. Υπάρχει ένα φρούτο από τον Αμαζόνιο που το αφήνει πολύ πίσω: το κάμου κάμου (camu camu). Αυτό το μικροσκοπικό, ξινό φρούτο είναι πραγματικά υπερ-φρούτο, με συγκέντρωση βιταμίνης C που φτάνει τα 2.000–3.000 mg ανά 100 γραμμάρια, δηλαδή περίπου 50 φορές περισσότερη από ένα πορτοκάλι!
Το κάμου κάμου δεν είναι εύκολο να το βρεις φρέσκο στις αγορές της Ευρώπης. Η γεύση του είναι έντονα ξινή και σχεδόν κανείς δεν το τρώει ωμό. Ευτυχώς, κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή χυμού, που το κάνουν εύκολο στη χρήση. Ένα μικρό κουταλάκι σκόνης αρκεί για να πάρεις καθημερινά τη βιταμίνη C που χρειάζεσαι.
Αλλά τι κάνει τη βιταμίνη C τόσο σημαντική;
Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τα κύτταρά μας από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου για δέρμα και αρθρώσεις, και συμβάλλει στην απορρόφηση του σιδήρου. Με το κάμου κάμου, μπορείς να πάρεις ένα μεγάλο boost βιταμίνης C με πολύ μικρή ποσότητα, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσεις τόνους πορτοκάλι.
Τι είναι το κάμου κάμου
Το camu camu (Myrciaria dubia) είναι ένας μικρός θάμνος που μεγαλώνει στις βαλτώδεις περιοχές του Αμαζονίου, κυρίως στο Περού και στη Βραζιλία. Οι καρποί του είναι μικρά στρογγυλά μούρα, που όταν ωριμάζουν γίνονται βαθιά κόκκινα-μοβ. Παρά την εμφάνιση που θυμίζει κεράσι, η γεύση τους είναι πολύ ξινή και δύσκολα τρώγονται ωμά. Για αιώνες, οι τοπικές κοινότητες του Αμαζονίου τα χρησιμοποιούν για τη διατροφή και την παραδοσιακή ιατρική τους.