Ξέχνα τη μαρμελάδα: Αυτή είναι η εναλλακτική λύση χωρίς ζάχαρη και θερμίδες

Δεν περιλαμβάνει ζάχαρη και θερμίδες και δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ξέχνα τη μαρμελάδα: Αυτή είναι η εναλλακτική λύση χωρίς ζάχαρη και θερμίδες Istock

Η μαρμελάδα είναι από τις πιο αγαπημένες μας επιλογές όσο φορά στο πρωινό. Μας αρέσει να την απλώνουμε στο πρωινό τοστ. Ωστόσο, πίσω από την δελεαστική της γεύση κρύβεται μια ποσότητα ζάχαρης που επιβάλλεται από το νόμο:  Ένα προϊον πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 55% ζάχαρη για να ονομάζεται μαρμελάδα.

Κι όμως υπάρχει μια εναλλακτική λύση με πολύ λιγότερη ζάχαρη και λιγότερες θερμίδες. 

Αντί για μαρμελάδα

Μιλάμε για μια άγλυκη κομπόστα που φέρνει τα φρούτα στο προσκήνιο, όπως μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, βύσσινα, ακόμη και ανανά ή ακόμη και κάστανα... Εδώ το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι αναμφίβολα η σύνθεσή της!  Η φυσικά γλυκιά γεύση της προέρχεται αποκλειστικά μόνο από τα φρούτα, γεγονός που περιορίζει το γλυκαιμικό φορτίο διατηρώντας παράλληλα τη νοστιμιά της. 

Κομπόστα
Istock

Η κομπόστα βοηθά στην πρόληψη των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα χάρη στον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη της σε σύγκριση με τη μαρμελάδα και την περιεκτικότητά της σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτές οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση γλυκόζης, προάγουν τον κορεσμό και σταθεροποιούν τα επίπεδα ενέργειας μέχρι το μεσημεριανό γεύμα. Με λίγα λόγια, είναι μια απλή και προσιτή εναλλακτική λύση που οι διατροφολόγοι προτείνουν ανεπιφύλακτα.

Πώς θα τις απολαύσεις;

Πέρα από το τοστ, η κομπόστα είναι μια υπέροχη προσθήκη σε κρέπες, τηγανίτες, βάφλες ή γιαούρτι. Αντικαθιστά τη ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι. Αν ζεσταθεί για λίγα δευτερόλεπτα, γίνεται ακόμη και ένα είδος φρουτώδους σάλτσας. Η ευελιξία της επιτρέπει την εύκολη παραλλαγή προσθέτοντας κανέλα, μια πινελιά βανίλιας ή μερικά κομμάτια φρέσκων φρούτων, χωρίς ποτέ να προσθέσει σημαντικό αριθμό θερμίδων.

  

Διαβάστε Επίσης