Τα δυνατά, υγιή και λαμπερά μαλλιά δεν εξαρτώνται μόνο από τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε, αλλά σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας. Η τρίχα αποτελείται κυρίως από κερατίνη, μια πρωτεΐνη που χρειάζεται επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών για να διατηρείται ανθεκτική και ελαστική. Ελλείψεις σε πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και καλά λιπαρά μπορούν να οδηγήσουν σε τριχόπτωση, θαμπά μαλλιά και αδύναμη τρίχα.
Οι 5 τροφές που ενισχύουν την υγεία των μαλλιών
1) Αυγό
Το αυγό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και βιοτίνη.
► Συμβάλλει στη σύνθεση κερατίνης
► Ενισχύει τη δύναμη της τρίχας
► Μειώνει το σπάσιμο και την τριχόπτωση
2) Ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια)
Περιέχουν βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και ω-3 λιπαρά.
► Βελτιώνουν την αιμάτωση του τριχωτού
► Προστατεύουν από οξειδωτικό στρες
► Χαρίζουν φυσική λάμψη
3) Σπανάκι και πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Πλούσια σε σίδηρο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C.
► Ενισχύουν την οξυγόνωση των θυλάκων
► Βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου
► Ιδιαίτερα σημαντικά για τις γυναίκες
4) Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες)
Περιέχουν ω-3 λιπαρά και βιταμίνη D.
► Συμβάλλουν στην υγεία του τριχωτού
► Μειώνουν τη φλεγμονή
► Υποστηρίζουν τον κύκλο ανάπτυξης της τρίχας
5) Όσπρια (φακές, ρεβίθια)
Εξαιρετική φυτική πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου.
► Ιδανικά για φυτοφαγική διατροφή
►Ενισχύουν την πυκνότητα των μαλλιών
► Προσφέρουν κορεσμό και θρεπτική αξία
Η υγεία των μαλλιών ξεκινά από μέσα μας. Μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρωτεΐνη, βιταμίνες και καλά λιπαρά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα και την αντοχή της τρίχας. Οι σωστές καθημερινές επιλογές στο πιάτο μας αποτελούν βασικό σύμμαχο για δυνατά και υγιή μαλλιά.
Eυχαριστούμε την Κάλλια Γιαννιτσοπούλου, κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, MSc, MBA, SRD, www.somaygies.gr
