Σε μια εποχή που η έννοια της επιχειρηματικότητας επαναπροσδιορίζεται, η Nikolopoulou Foods ξεχωρίζει ως ένα ζωντανό παράδειγμα εταιρείας που επενδύει όχι μόνο στο προϊόν, αλλά και στον άνθρωπο, τη γνώση και το μέλλον της αγροδιατροφής. Με σταθερό προσανατολισμό στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη συμπερίληψη, η εταιρεία αποδεικνύει έμπρακτα πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έχει κοινωνικό αποτύπωμα.
Η συμμετοχή της Nikolopoulou Foods ως Μεγάλου Χορηγού στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EIT Food – Empowering Women in Agrifood (EWA) αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της φιλοσοφίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που υλοποιείται σε 13 ευρωπαϊκές χώρες και στοχεύει στην ενδυνάμωση γυναικών που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της αγροδιατροφής. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον οργανισμό AWomanCanBe.org, στηρίζοντας νεοφυείς επιχειρήσεις, καινοτόμα projects και ιδέες που γεννήθηκαν από γυναίκες με όραμα.

Η ημερίδα που σηματοδότησε την ολοκλήρωση του εξαμηνιαίου κύκλου του EWA ανέδειξε ακριβώς αυτό που η Nikolopoulou Foods πρεσβεύει: τη μετάβαση σε ένα αγροδιατροφικό οικοσύστημα που βασίζεται στη γνώση, την κλιματική ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα. Με την υποστήριξη θεσμικών φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, το πρόγραμμα λειτούργησε ως πλατφόρμα εξέλιξης, συνεργασίας και πραγματικής αλλαγής.


Την ίδια φιλοσοφία υπηρετεί και η πρόσφατη πρωτοβουλία της εταιρείας στη Χίο, όπου η Nikolopoulou Foods, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και μέσω του οργανισμού The People’s Trust, προχώρησε στη δωρεά σύγχρονου μηχανήματος λυοφιλίωσης προς τη Myrovolos Organics. Στόχος: η ανάπτυξη ενός νέου, καινοτόμου προϊόντος — ενός μίγματος βοτάνων σε κύβο — που φιλοδοξεί να αναδείξει τα λειτουργικά αφεψήματα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν περιορίζεται στην παροχή εξοπλισμού. Αντίθετα, αποτελεί αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στην επιχειρηματικότητα και την επιστημονική γνώση, με τη συμβολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Τροφίμων. Ένα παράδειγμα του πώς η καινοτομία μπορεί να ανθίσει όταν υπάρχουν τα σωστά εργαλεία, η σωστή υποστήριξη και κοινός στόχος.

Όπως τονίστηκε και κατά την τελετή παράδοσης του μηχανήματος, η κίνηση αυτή δεν εντάσσεται στη λογική της φιλανθρωπίας, αλλά εκφράζει μια βαθύτερη αντίληψη επιχειρηματικής, διαγενεακής και γυναικείας αλληλεγγύης. Μια αντίληψη που αναγνωρίζει πως η πρόοδος στον αγροδιατροφικό τομέα περνά μέσα από τη συνεργασία, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών.
Από την υποστήριξη γυναικών επιχειρηματιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μέχρι τη δημιουργία υποδομών που γεννούν νέα, ποιοτικά προϊόντα στην ελληνική περιφέρεια, η Nikolopoulou Foods χαράσσει μια πορεία που συνδέει την επιχειρηματική επιτυχία με την κοινωνική ευθύνη. Μια πορεία που αποδεικνύει ότι η αγροδιατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης, καινοτομίας και ουσιαστικής αλλαγής, σήμερα και στο μέλλον.