
Τα περισσότερα μικρόβια είναι αβλαβή. Κάποια μάλιστα σε βοηθούν να είσαι υγιής. Όμως, όπως επισημαίνει, σε άρθρο της στο The Conversation, η Manal Mohammed, Λέκτορας Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster, υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία στην καθημερινότητά σου που μετατρέπονται σε "μαγνήτες" για παθογόνα, και αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και σοβαρές λοιμώξεις. Ακολουθούν τα 8 πιο απρόσμενα μικροβιακά hotspots, αλλά και όσα μπορείς να κάνεις για να τα κρατήσεις (κάπως πιο) καθαρά:
1. Το σφουγγάρι κουζίνας
Το μικρό αυτό καθημερινό "εργαλείο" για τα πιάτα, αποδεικνύεται... μικροβιακή βόμβα. Είναι πορώδες, κρατάει υγρασία και έρχεται σε επαφή με υπολείμματα τροφών. Σύμφωνα με το NSF Household Germ Study, ένα σφουγγάρι μπορεί να φιλοξενεί εκατομμύρια βακτήρια.
► Τι να κάνεις: Απολύμανε το μία φορά την εβδομάδα (σε φούρνο μικροκυμάτων, με ξύδι ή στο πλυντήριο πιάτων) και άλλαζέ το αμέσως μόλις αρχίσει να μυρίζει. Ιδανικά, χρησιμοποίησε διαφορετικά σφουγγάρια για διαφορετικές χρήσεις.
2. Οι πετσέτες κουζίνας
Από τα χέρια σου στον πάγκο και από εκεί στα σκεύη, μια πετσέτα κάνει πολλές στάσεις μέσα στη μέρα. Και αυτό είναι πρόβλημα. Σύμφωνα με έρευνες, βακτήρια όπως E. coli και σαλμονέλα επιβιώνουν για ώρες πάνω στο ύφασμα.
► Τι να κάνεις: Προτίμησε χαρτοπετσέτες όταν καθαρίζεις επιφάνειες. Αν χρησιμοποιείς υφασμάτινες πετσέτες, φρόντισε να τις πλένεις τακτικά σε καυτό νερό με απολυμαντικό και χρησιμοποίησε ξεχωριστές για κάθε χρήση.
3. Οι επιφάνειες κοπής
Ξύλα ή πλαστικά, δεν έχει σημασία, οι χαρακιές από τα μαχαίρια λειτουργούν σαν μικρές "φωλιές" για βακτήρια. Salmonella και E. coli μπορούν να επιβιώσουν για ώρες πάνω σε στεγνές επιφάνειες.
► Τι να κάνεις: Διατήρησε ξεχωριστές επιφάνειες για ωμό κρέας και λαχανικά και καθάρισέ τες καλά με καυτό νερό και σαπούνι, αφήνοντάς τες να στεγνώσουν τελείως. Αν δεις βαθιές γρατζουνιές, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.
Διάβασε περισσότερα στο shape.gr