Istock
Σε υπερβολικές ποσότητες, το σπλαχνικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη ή ακόμα και σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι μια τροφή θα μπορούσε να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από αυτό: Το κίμτσι (kimchi).
Το κίμτσι είναι ένα παραδοσιακό τρόφιμο από την Κορέα. Πρόκειται για λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, συνήθως λάχανο ή ραπανάκι, σε άλμη. Χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή κουζίνα ενώ λέγεται πως βοηθά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της κακής χοληστερόλης, αλλά αυτό δεν είναι όλο. Σύμφωνα με νέα ανάλυση της μελέτης Health Examinees (HEXA) που δημοσιεύτηκε στο BMJ Journal και αναφέρθηκε από το European Medical Journal, αυτή η τροφή θα μπορούσε να είναι εξαιρετική για να απαλλαγείς από το κοιλιακό λίπος.
Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Sangah Shin του Chung-Ang και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Κίμτσι, συγκέντρωσε δεδομένα από 115.726 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 69 ετών, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 2004 και 2013. Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα είδος kimchi καθημερινά: είτε με βάση το λάχανο (baechu kimchi) είτε με βάση το ραπανάκι (kkakdugi kimchi).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μίας έως τριών μερίδων κίμτσι με βάση το λάχανο ημερησίως μείωσε τον κίνδυνο παχυσαρκίας και συγκέντρωσης σπλαχνικού λίπους κατά 10% στους άνδρες.
Με το κίμτσι με βάση το ραπανάκι, η τακτική κατανάλωση μείωσε το κοιλιακό λίπος κατά 8% στους άνδρες και 11% στις γυναίκες.
Πώς θα το ενσωματώσεις στη διατροφή σου;
Οι επιστήμονες συνιστούν την κατανάλωση μίας έως τριών μερίδων κίμτσι την ημέρα για βέλτιστα αποτελέσματα. Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ εύκολο να ενσωματώσεις αυτό το τρόφιμο στο μενού σου. Για παράδειγμα, μπορείς να το προσθέσεις σε τηγανητό ρύζι, σούπες ή ακόμα και να το χρησιμοποιήσεις ως καρύκευμα για νοστιμιά.
Αλλά προσοχή! Ενώ το κίμτσι συνιστάται από τους επιστήμονες της μελέτης για την καταπολέμηση του κοιλιακού λίπους, είναι σημαντικό να μην τρως περισσότερο από τη συνιστώμενη ποσότητα. Κάτι τέτοιο θα αναιρούσε τα ευεργετικά αποτελέσματα και θα μπορούσατε ακόμη και να πάρεις βάρος. Καλό είναι να συμβουλευτείς έναν διατροφοιλόγο.
