Istock
Αναμφισβήτητα, η σανίδα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού και τη σμίλευση των κοιλιακών. Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές της σανίδας που είναι διπλά αποτελεσματικές. Μεταξύ αυτών είναι η σανίδα αλιγάτορα, μια άσκηση που επισημαίνεται από τον ιστότοπο sports-equipements, η οποία απαιτεί να τραβήξετε το βάρος του σώματός σας χρησιμοποιώντας τα χέρια σας.
Πώς γίνεται η σανίδα αλιγάτορας;
Για να εκτελέσουμε αυτήν την άσκηση, γνωστή και ως "βάδισμα με αλιγάτορα" ή "κρέμασμα με αλιγάτορα", πρέπει πρώτα να μπούμε σε θέση σανίδας, που σημαίνει ότι στηριζόμαστε στα χέρια μας.
Στη συνέχεια, αντί να παραμένουμε στατικοί και να προσπαθούμε να κρατήσουμε αυτή τη θέση για όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός με τα χέρια μας, τραβώντας το βάρος του σώματός μας. Μετά κινούμαστε προς τα πίσω. Η ιδέα είναι να μιμηθούμε το βάδισμα των αλιγάτορων, οι οποίοι κινούνται έρποντας στα τέσσερα πόδια.
@jiujitsuflo What do you call this exercise? Alligator Walk or Crocodile Crawl? Either way, MOVE BETTER 🥷🏼 #jiujitsuflo #jiujitsu #mobility #movement ♬ Runnin' - Philippians RMX - The Pharcyde
Σε αντίθεση με τα χέρια, τα πόδια δεν πρέπει να είναι ενεργά, αλλά πρέπει να παραμένουν σταθερά τοποθετημένα στο έδαφος για να τονιστεί η αντίσταση. Το σώμα πρέπει να είναι τέλεια ευθυγραμμισμένο.
Ιδανικά, αυτή η άσκηση πρέπει να εκτελείται σε μια σχετικά ολισθηρή επιφάνεια, όπως το ξύλινο δάπεδο.
Πόσες επαναλήψεις;
Οι ειδικοί συνιστούν να εκτελούμε πέντε επαναλήψεις με κάθε χέρι προς τη μία κατεύθυνση και μετά προς την άλλη. Εναλλακτικά, μπορούμε να ενσωματώσουμε αυτήν την άσκηση σε ένα πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης, εκτελώντας την για 30 έως 60 δευτερόλεπτα.
Το κύριο λάθος που πρέπει να αποφύγουμε; Να μην επιτρέψουμε τη χαλάρωση των γοφών και των γλουτών μας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι γοφοί μας δεν γέρνουν από τη μία πλευρά στην άλλη κατά τη διάρκεια της κίνησης και ότι οι γλουτοί μας παραμένουν πλήρως ενεργοί.
Τα μεγάλα οφέλη της άσκησης
Με τη σανίδα αλιγάτορας μπορούμε να γυμνάζουμε σχεδόν ολόκληρο το σώμα μας. Ενώ στοχεύει ιδιαίτερα τους κοιλιακούς και τους ώμους, ενεργοποιεί επίσης τους μύες του κορμού, τα χέρια, την κάτω πλάτη και τους καμπτήρες των ισχίων.
Η κίνηση βοηθά επίσης στη βελτίωση του συντονισμού και της ισορροπίας.
Τέλος, δεν χρειάζεται να πάμε στο γυμναστήριο. Μπορεί να γίνει αρκετά εύκολα στο σπίτι και δεν απαιτεί μεγάλο χώρο. Ο στόχος αυτής της άσκησης δεν είναι να κινηθούμε για αρκετά μέτρα, αλλά μάλλον να κινηθούμε μπρος-πίσω.
