Launchmetrics / spotlight
Όταν μιλάμε για την όψη και την υγεία της επιδερμίδας μας, είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε επηρεάζουν άμεσα όχι μόνο τη γενική μας υγεία, αλλά και την ποιότητα του δέρματός μας. Κάπως έτσι, λοιπόν, ένα από τα βασικότερα συστατικά που μπορούν να επιβαρύνουν την επιδερμίδα μας είναι η ζάχαρη, η οποία συνδέεται άμεσα με την πρόωρη γήρανση και την αλλαγή στην όψη του δέρματός μας.
Πώς η ζάχαρη συμβάλλει στη γήρανση της επιδερμίδας
Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στον οργανισμό, μια κατάσταση που επηρεάζει αρνητικά πολλές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης και της υγείας του δέρματος. Η χρόνια φλεγμονή αποδυναμώνει τους φυσικούς μηχανισμούς ανανέωσης της επιδερμίδας και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.
Ένας από τους βασικότερους μηχανισμούς μέσω των οποίων η ζάχαρη επηρεάζει το δέρμα είναι η γλυκοζυλίωση. Πρόκειται για μια χημική διαδικασία κατά την οποία τα μόρια της ζάχαρης συνδέονται με πρωτεΐνες του οργανισμού, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη είναι υπεύθυνα για τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και τη νεανική όψη της επιδερμίδας.
Όταν η ζάχαρη συνδέεται με τα αμινοξέα αυτών των πρωτεϊνών, δημιουργούνται επιβλαβείς ενώσεις που καθιστούν το κολλαγόνο και την ελαστίνη πιο άκαμπτα και λιγότερο λειτουργικά. Ως αποτέλεσμα, οι ίνες αυτές δυσκολεύονται να επιδιορθωθούν και να ανανεωθούν, γεγονός που οδηγεί σε χαλάρωση του δέρματος, απώλεια ελαστικότητας και εμφάνιση ρυτίδων.
Extra Note: Περιορίζοντας τη ζάχαρη στη διατροφή μας και επιλέγοντας πιο θρεπτικές τροφές, μπορούμε να συμβάλλουμε ουσιαστικά στη διατήρηση μιας υγιούς, λαμπερής και νεανικής επιδερμίδας.