
Oι μπανάνες είναι το φρούτο που βάζουμε στην τσάντα μας πριν πάμε στη δουλειά, αυτό που κόβουμε σε ένα μπολ με μούσλι ή το απολαμβάνουμε μετά από έναν καφέ. Για πολλούς, οι μπανάνες είναι ο απόλυτος πρωινός σύμμαχος. Αλλά όπως τονίζει στο γαλλικό ELLE η Δρ. Kahina Oussedik-Ferhi, γιατρός βιοχημείας τροφίμων και διαιτολόγος, αυτή η επιλογή δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται.
Γιατί οι μπανάνες αποτελούν πρόβλημα το πρωί;
Οι μπανάνες φαίνεται να έχουν όλες τις ιδιότητες ενός φρούτου που δίνει ενέργεια. Αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Το πρωινό υποτίθεται ότι ενισχύει τα αποθέματα του σώματος μετά από μια νύχτα νηστείας, αλλά η προσθήκη περισσότερης ζάχαρης εκείνη τη στιγμή μπορεί να είναι λάθος. Η Δρ. Oussedik επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι ξυπνούν ήδη με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση μπανάνας αμέσως μόλις ξυπνήσουμε επιδεινώνει αυτή την ανισορροπία.
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το πρόβλημα. Αυτό το φρούτο περιέχει κατά μέσο όρο 23 γραμμάρια υδατανθράκων, ένα μεγάλο μέρος των οποίων είναι φρουκτόζη. Ως αποτέλεσμα, το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται απότομα, προκαλώντας έντονη επιθυμία για σνακ καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η ειδικός προσθέτει ότι αυτή δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. Τα μήλα, τα ροδάκινα, το πεπόνι, ακόμη και το μάνγκο παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο. Για ένα πιο σταθερό πρωινό, συνιστά να επιλέγουμε βατόμουρα, σμέουρα ή βατόμουρα, τα οποία έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Πώς μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τις μπανάνες κάθε μέρα;
Πρέπει λοιπόν να ξεγράψουμε αυτό το τροπικό φρούτο; Όχι, καθόλου. Οι μπανάνες είναι γεμάτες με απαραίτητα μέταλλα όπως κάλιο και μαγνήσιο, καθώς και διαλυτές φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την εντερική χλωρίδα. Επομένως, παραμένει ένας πολύτιμος σύντροφος, αρκεί να ξέρεις πώς να το συνδυάσεις. Η Δρ. Oussedik προτείνει, για παράδειγμα, να το συνδυάσουμε με γιαούρτι από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα. Τα καλά λιπαρά στο τελευταίο επιβραδύνουν την απορρόφηση της ζάχαρης και αποτρέπουν τις απότομες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.
Για το τέλειο πρωινό, η ειδικός προτείνει ακόμη και έναν απλό συνδυασμό: γιαούρτι, καρύδια ή αμύγδαλα, μερικά φιστίκια Αιγίνης, ένα ακτινίδιο και σπόρους ροδιού για μια πολύχρωμη πινελιά. Ο συνδυασμός παρέχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.
O μηχανισμός της πέψης
Στο βιβλίο της "Η Μαγεία της Πέψης" , εξηγεί ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνονται φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επομένως, αργά το απόγευμα ο οργανισμός αφομοιώνει καλύτερα τα γλυκά φρούτα. Ένα σνακ φρουτοσαλάτας, που περιλαμβάνει μπανάνες, γίνεται στη συνέχεια μια νόστιμη επιλογή.
Ακόμα καλύτερα, οι μπανάνες έχουν ένα μικρό μυστικό που τις καθιστά έναν καλό σύμμαχο για το βράδυ: την περιεκτικότητά τους σε τρυπτοφάνη. Αυτό το αμινοξύ προάγει τη χαλάρωση και σας προετοιμάζει για έναν ξεκούραστο ύπνο. Μια μερίδα που καταναλώνεται μετά τις 5 μ.μ. ταιριάζει απόλυτα σε μια ισορροπημένη διατροφή.