Istock
Το 2018, το BBC διεξήγαγε μια εις βάθος μελέτη σε πάνω από 1.000 τρόφιμα για να καταρτίσει μια κατάταξη με τα πιο θρεπτικά συστατικά στον κόσμο. Σύμφωνα με αυτήν την ανάλυση, το πιο υγιεινό φρούτο δεν είναι άλλο από την τσεριμόγια, ένα ελάχιστα γνωστό φρούτο αλλά με πολλές θρεπτικές ιδιότητες. Λαμβάνοντας βαθμολογία 96 στα 100, αυτό το φρούτο ανέβηκε στην υψηλότερη κατάταξη στη λίστα!

Τι είναι η τσεριμόγια;
Πρόκειται για ένα πράσινο φρούτο σε σχήμα κωνικό που καλύπτεται από μια παχιά, τραχιά φλούδα. Κάτω από αυτό το εξωτερικό στρώμα βρίσκεται μια κρεμώδης, γλυκιά σάρκα με μια υπέροχη γεύση που θυμίζει μπανάνα, μάνγκο και ανανά.
Αυτό το εξωτικό φρούτο είναι πολύτιμο για την ελκυστική του γεύση, αλλά πάνω απ' όλα για το εξαιρετικό θρεπτικό του προφίλ. Μια πραγματική πηγή θρεπτικών συστατικών, η τσεριμόγια είναι μια πολύτιμη πηγή βιταμινών A, C, B1 και B2, καθώς και καλίου. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, απαραίτητα για την προστασία του οργανισμού.
Η τσεριμόγια βοηθά επίσης στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας των ματιών. Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β6 προάγει την παραγωγή σεροτονίνης, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.
Τι πρέπει να προσέξετε;
Όμως προσοχή! Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι σπόροι του φρούτου είναι τοξικοί και πρέπει να αφαιρούνται προσεκτικά πριν από την κατανάλωση.
Η τσεριμόγια μπορεί να καταναλωθεί ως έχει, με το κουτάλι ή να χρησιμοποιηθεί ως κύριο συστατικό σε συνταγές επιδορπίων όπως κρέμες, σορμπέ ή κέικ. Είναι πιο εύκολο να βρείς αυτό το φρούτο τον χειμώνα, όταν φτάνει στην κορύφωση της ωριμότητάς του. Μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, καθώς και σε εξειδικευμένες αγορές και παντοπωλεία.
