
H Cynthia Erivo δεν χρειάζεται να κάνει και πολλά για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω της. Κάθεται άνετα δίπλα μου στον καναπέ ενός τεράστιου αρτοποιείου, όπου συναντιόμαστε για τη συνέντευξη. Η μικροκαμωμένη σιλουέτα της γίνεται αμέσως κυρίαρχη μέσα στον τεράστιο, γεμάτο ράφια με φρεσκοψημένο ψωμί χώρο. Η εμφάνιση της Erivo είναι μια εξαιρετική ζύμωση από διάφορα στυλ (πλεκτά, τουίντ, μεταλλική ζώνη, αγκράφες, septum και piercing στα αυτιά) και χρώματα (κόκκινο, κίτρινο και πράσινο). Παραγγέλνει ένα τσάι με βότανα αγνοώντας τα γεμάτα ζάχαρη και κρέμα κρουασάν και τα κέικ κανέλας. Η συγκέντρωση και η πειθαρχία είναι υποχρεωτικά για την Erivo όσον αφορά τη δουλειά της. Συναντιόμαστε λίγο πριν την κυκλοφορία της ταινίας Wicked, η οποία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Gregory Maguire και έχει μαγέψει το κοινό στη μεταφορά του στο Broadway και το West End για πάνω από δύο δεκαετίες. Τώρα, καθώς η Erivo πρωταγωνιστεί στην κινηματογραφική εκδοχή του μιούζικαλ, κάνει έναν απολογισμό της συμμετοχής της σε αυτή.
"Σωματικά ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα που έχω κάνει ποτέ", παραδέχεται και συνεχίζει: "Έκανα ό,τι ακροβατικό υπάρχει: πηδήματα, πετάγματα... Φαίνεται απλό, αλλά 20'' στην οθόνη χρειάζονται ώρες για να πραγματοποιηθούν. Κρεμόμουν για ώρες από ένα λουρί, που έπρεπε να είναι και αρκετά σφιχτό γύρω από το σώμα μου".

Είναι καλή αφηγήτρια. Και καθώς βλέπει τον τρόμο μου στη σκέψη του να κρέμομαι για ώρες από έναν σφιχτό ιμάντα, συνεχίζει: "Σκεφτείτε μόνο τη λέξη "τριβή". Ακούγεται αστείο, αλλά πρόκειται για την τριβή ενός υλικού πάνω στο δέρμα, που το ερεθίζει και το πληγώνει, οπότε στο τέλος καταλήγεις με ένα έγκαυμα σ' εκείνο το σημείο. Κι αυτό το βιώνεις επανειλημμένα, αλλά πρέπει να βρεις τρόπους να συνεχίσεις. Αυτή ήταν η ζωή μου για κάποιους μήνες".
Διακρίνω μια αίσθηση περηφάνιας για την ανθεκτικότητά της, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη ακόμη και για μια ηθοποιό που είναι από τις πλέον διάσημες στο Χόλιγουντ και που έχει ήδη βραβευτεί με Emmy, Grammy και Tony. Mόνο το Όσκαρ της λείπει για να μπει στη λίστα των κατόχων της τετράδας βραβείων EGOT.
"Νομίζω πως τώρα το συνειδητοποιώ", λέει η ίδια και συνεχίζει: "Ποιος ξέρει όμως... Προς το παρόν βιώνω μια ωραία ακινησία. Περιμένω οτιδήποτε είναι να έρθει".
Εκείνη ήρθε για πρώτη φορά στο προσκήνιο ως Celie στη μεταφορά στο Broadway του φιλμ To Πορφυρό Χρώμα, όπου απέσπασε πολλούς επαίνους και τα παραπάνω βραβεία. Στη συνέχεια είχε δεύτερους ρόλους σε δύο σπουδαίες ταινίες του 2018: Στο Widows, σε σκηνοθεσία του Steve McQueen, και στο θρίλερ Δύσκολες Ώρες στο Ελ Ροαγιάλ του Drew Goddard. Το αστέρι της έλαμψε περισσότερο όταν το 2019 πρωταγωνίστησε στο Harriet, μια ταινία βασισμένη στην αληθινή ιστορία της Harriet Tubman, μιας μαύρης πρώην σκλάβας, της οποίας οι αποστολές διάσωσης στον Αμερικανικό Νότο οδήγησαν δεκάδες σκλάβους στην ελευθερία. Γι' αυτό το φιλμ η Erivo είχε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ωστόσο, αυτό το γεγονός δεν ήταν αρκετό για όσους αναρωτήθηκαν αν της άξιζε ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο Wicked. Η φετινή υποψηφιότητά της για Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου θα τους αλλάξει γνώμη. "Σίγουρα έχουν γίνει συζητήσεις για το αν πήρα τον ρόλο λόγω woke ατζέντας", λέει η ίδια και συνεχίζει με αυτοπεποίθηση: "Όμως πέρασα από οντισιόν όπως όλοι και χαίρομαι που το έκανα. Έχω τα διαπιστευτήρια, έκανα ό,τι χρειαζόταν. Και είμαι χαρούμενη που οι άνθρωποι της παραγωγής είναι σίγουροι για την επιλογή τους. Μου έδωσαν τον ρόλο και εγώ ξέρω ότι δούλεψα πολύ σκληρά γι' αυτόν. Τον κέρδισα!".

Στο Wicked η Erivo υποδύεται την Elphaba, εχθρό της Καλής Μάγισσας Glinda την οποία ερμηνεύει η Ariana Grande. Είναι ένα prequel του Μάγου του Οζ, προτού εμφανιστεί στην ιστορία η Dorothy. Σε σκηνοθεσία του Jon M. Chu (Τρελά Πλούσιοι) το μιούζικαλ συνδυάζει τη νοσταλγία με μερικά σκληρά θέματα, τα οποία ενισχύονται από τις συναρπαστικές ερμηνείες των δύο πρωταγωνιστριών. Η Erivo χαρίζει μια τρυφερότητα στον ρόλο, εξισορροπώντας το τεχνικολόρ κιτς ενός κόσμου που περιλαμβάνει έναν δρόμο από κίτρινα τούβλα, προφανώς, τους νάνους και τη Σμαραγδένια Πόλη. Η ίδια είναι επίσης, πολύ, πολύ πράσινη.
"Στην αρχή υπήρχε το ερώτημα αν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν computer graphics, αλλά εγώ προτιμούσα απλώς το κατάλληλο μέικαπ", εξηγεί η Erivo. Ήταν μια επιλογή στην οποία επέμεινε, παρόλο που πρωτίστως εκείνη θα πλήρωνε το τίμημα. "Το μακιγιάζ σε κεφάλι, λαιμό και χέρια έπαιρνε περίπου δύο ώρες και 45'. Τις φορές που γινόταν σε ολόκληρο το σώμα χρειάζονταν τέσσερις ώρες", θυμάται η ίδια. "Πραγματικά θαυμάζω τη δύναμη της μεταμόρφωσης. Πολλοί άνθρωποι στο σετ δεν είχαν δει πώς είμαι πραγματικά. Η πρώτη τους εικόνα από εμένα ήταν όταν έφτασα στο πλατό, και τότε είδαν έναν πράσινο άνθρωπο. Είναι πολύ δυνατό να βιώνεις τις αντιδράσεις των άλλων σε κάτι τέτοιο", καταλήγει.
Τo αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Η πράσινη επιδερμίδα της Erivo μοιάζει αληθινή, είναι τόσο καθαρή που διακρίνονται οι φακίδες της. Το πιο εκπληκτικό δε για έναν χαρακτήρα βαμμένο πράσινο είναι το ότι η ίδια είναι μαύρη. "Δεν ήθελα να σβηστεί αυτό που υπήρχε κάτω από το πράσινο χρώμα", λέει η Erivo και συνεχίζει: "Για εμένα είχε να κάνει με τη χρησιμοποίηση της εμπειρίας μου ως "άλλη", ως κάποια που υπάρχει με αυτό τον τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος εν μέρει που η Elphaba έχει κοτσίδες, αντί για ίσια μακριά μαλλιά, όπως και μακριά νύχια".
Δεν είναι κάπως ανησυχητικό να συγχέουμε το πράσινο χρώμα ενός φανταστικού και γνωστού για την κακία του χαρακτήρα με τη διαφορετικότητα του να είσαι μαύρος σε μια κοινωνία και μια βιομηχανία όπου κυριαρχούν οι λευκοί; "Το αντίθετο" απαντάει η Erivo και συνεχίζει: "Καθώς η διαφορετικότητα της Elphaba έχει να κάνει με το χρώμα της επιδερμίδας της, αμέσως ταυτίζομαι μαζί της ως μαύρη γυναίκα. Η ομορφιά είναι που συνδέει εκείνους που αισθάνονται "άλλοι", είτε αυτοί είναι μαύροι, είτε queer, είτε απλώς διαφορετικοί".

Η επιρροή της στην ιστορία της Elphaba επεκτείνεται πέρα από τα οπτικά εφέ, καθώς διαμορφώνει και τη γλώσσα που μιλάει ο χαρακτήρας της. Παρακολουθώντας το Wicked, πρόσεξα πόσο ενδιαφέροντα ακούγονταν τα μαγικά ξόρκια σε σχέση με τα αλαμπουρνέζικα που χρησιμοποιεί το Χόλιγουντ πολλές φορές. "Ήθελα να είμαι σίγουρη πως τα λόγια που λέγαμε ακούγονταν αληθινά. Τα αυθεντικά ξόρκια βασίζονται στα λατινικά, αλλά ζήτησα να προσθέσω και λέξεις από άλλες γλώσσες, λέξεις με πολλά "ρ" και πολλά φωνήεντα. Ακούσατε λέξεις αραβικές, μερικές ibgo και, νομίζω, κάποιες φινλανδικές. Βρήκα μια λέξη από την ινδική διάλεκτο παντζάμπι που σημαίνει"πτήση"".
Η μετατροπή της ιστορίας μιας κακιάς μάγισσας σε μια γιορτή της διαφορετικότητας είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή, δεδομένης της αφήγησης του παραμυθιού. Ενώ στο βιβλίο Wicked ο συγγραφέας παρουσιάζει την Elphaba ως ένα περιθωριοποιημένο άτομο, ο συγγραφέας του Μάγου του Οζ, L Frank Baum, είχε ακραίες ρατσιστικές απόψεις, χρησιμοποιώντας την εφημερίδα που διηύθυνε στη Νότια Ντακότα για να υποστηρίξει την εξόντωση των ιθαγενών Αμερικανών. "Έχει πραγματικά ενδιαφέρον το ότι ο Maguire, που ήταν τόσο αντίθετος σε όλο αυτό, φαντάστηκε από την αρχή όλη την υπόθεση", λέει η Erivo και συνεχίζει: "Έφερε τα πάνω κάτω και, τελικά, το Wicked έγινε ένα σχόλιο πάνω στην κοινωνική απόρριψη και στη σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους. Λατρεύω το θράσος του να το κάνει αυτό", δηλώνει η ίδια. "Είναι σαν τον επαναπροσδιορισμό και την επανανοηματοδότηση της λέξης "queer". Λέγοντας αυτή τη λέξη αναφέρομαι σε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Όχι σε μια ολόκληρη κοινωνία, αλλά σε αυτή την ξεχωριστή ομάδα, αυτή την οικογένεια ανθρώπων που νιώθουν ότι δεν ανήκουν στην πλειοψηφία. Αλλά εδώ υπάρχουμε και ζούμε", καταλήγει με περηφάνια.

Αφότου έκανε coming out ως queer άτομο η ίδια, βρήκε την αγάπη στη σύντροφό της Lena Waithe, για την οποία δεν μιλάει ποτέ δημόσια, ενώ τονίζει ότι κρατάει ισχυρές τις στενές της φιλίες. "Έχω ανθρώπους στη ζωή μου, αλλά ως Αιγόκερως, αυτοί είναι λίγοι. Είμαι πολύ επιλεκτική σχετικά με το ποιοι θα είναι οι κολλητοί μου. Πιστεύω ότι συνδέομαι με ανθρώπους που νιώθω ότι γνωρίζουν περισσότερα από εμένα".
Μετά την επιτυχία του Wicked, γίνεται ξεκάθαρο για τον καθένα -με πιθανή εξαίρεση την ίδια την Erivo- ότι η καριέρα της περνάει σε μια άλλη φάση. Στην ερώτηση τι θα ήθελε να κάνει στη συνέχεια, η σταρ απαντάει: "Είμαι στη φάση που αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν ερμήνευα πιο σκοτεινούς και μυστηριώδεις χαρακτήρες...".
Εκτός από ηθοποιός είναι και μουσικός. Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ της και σχεδιάζει να περάσει την υπόλοιπη μέρα μετά τη συνέντευξή μας στο στούντιο. Βάζει, όπως λέει η ίδια, τις τελικές πινελιές. "Αυτός ο δίσκος βασίζεται σε ιστορίες ζωής, αλλά το επίκεντρο είναι η φωνή μου. Στη θέση των οργάνων, ακούγεται η φωνή μου. Ήθελα να χρησιμοποιήσω το σώμα μου συνολικά, οπότε κάποια από τα κρουστά είναι τα νύχια μου", λέει. Αν και κάτι τέτοιο ακούγεται πολύ τολμηρό και πειραματικό, εκείνη δεν το βλέπει έτσι. "Πειραματίστηκα σ' αυτό το άλμπουμ, ναι, αλλά η μουσική ακούγεται προσγειωμένη. Είμαι στ' αλήθεια περήφανη γι' αυτή τη δουλειά", καταλήγει.

Πρόσφατα η Erivο απέκτησε μια καινούρια φίλη στη μουσική, στην υποκριτική αλλά και στη ζωή. Τη συμπρωταγωνίστριά της στο Wicked, Ariana Grande, με την οποία έχουν έρθει ιδιαίτερα κοντά. "Καλλιεργήσαμε μια φιλία έξω από τον χώρο της μουσικής και του σινεμά, η οποία μας επιτρέπει να κάνουμε αληθινές, βαθιές συζητήσεις που μας συνδέουν σαν φίλες και σαν αδερφές. Κάνουμε βιντεοκλήσεις στο FaceTime για ώρες", εξομολογείται η ίδια.
Την ενδιαφέρουν οι αντιδράσεις του Τύπου, ο οποίος έχει αποκτήσει μια εμμονή με τη φιλία τους, με τις κοινές εμφανίσεις τους για το Wicked, αλλά και εκτός πλατό; "Προστατεύουμε η μία την άλλη επί της ουσίας. Έτσι είναι, είτε τους αρέσει είτε όχι", λέει ανασηκώνοντας τους ώμους. Η Erivo έχει ένα σπίτι στο Λονδίνο. Λέει πως η σχέση της με την πόλη απ' όπου κατάγεται έχει σκαμπανεβάσματα. "Παλιότερα ένιωθα ότι δεν ανήκα πραγματικά εδώ. Ήθελα περισσότερα για τον εαυτό μου και πίστευα ότι οι άλλοι θα σταματούσαν να μιλάνε. Θα έκαναν λίγη ησυχία. Με έλεγαν αχάριστη και υπεροπτική. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, δεν φέρθηκα έτσι ποτέ", δηλώνει και συνεχίζει: "Θέλω αυτό που επιθυμεί ο καθένας να το επιθυμεί για τον εαυτό του. Όμως πάντα αναρωτιόμουν πόσο μακριά μπορώ να φτάσω...".
Η performer δεν είναι η πρώτη που εκφράζει την απογοήτευσή της για το Λονδίνο. Τα τελευταία χρόνια η αναγκαστική μετακίνηση των μαύρων Βρετανών ηθοποιών προς το Χόλιγουντ έχει γίνει ιδιαίτερα εμφανής. Ηθοποιοί όπως οι Idris Elba, David Harewood και Daniel Kaluuya έκαναν επιτυχία στην Αμερική, την ίδια στιγμή που δήλωναν πόσο δύσκολο ήταν να αναγνωριστούν στην πατρίδα τους. "Υπάρχει αυτή η νοοτροπία του να σκύβεις το κεφάλι, να συρρικνώνεσαι", λέει η Erivo και συνεχίζει: "Ωστόσο συνεχίζεις να δουλεύεις σκληρά. Γι' αυτό, όταν πηγαίνεις στο Λος Άντζελες ή στη Νέα Υόρκη, είσαι ήδη έτοιμος. Με λίγη ενθάρρυνση, μπορείς να ανθίσεις".
Ωστόσο η μετάβαση στην Αμερική έχει και κάποια μειονεκτήματα. Η ασταθής πολιτική κατάσταση στη χώρα προκαλεί μια αυξανόμενη ανησυχία. "Ανησυχώ για τη λογοκρισία και ό,τι αυτή σημαίνει για τους δημιουργούς, ιδιαίτερα για τους μαύρους", παραδέχεται η Erivo. "Ανησυχώ για τους δημιουργούς από αυτόχθονες κοινότητες, οι οποίοι έχουν να διηγηθούν διαφορετικές ιστορίες. Πιστεύω πως η αφήγηση μιας ιστορίας θα γίνεται όλο και λιγότερο ειλικρινής. Ελπίζω και προσεύχομαι να μη συμβεί κάτι τέτοιο, γιατί είναι ενάντια στα συμφέροντα όλων". Η ειλικρίνεια είναι σημαντική για την Erivo, η οποία ένιωθε μεγαλώνοντας ότι δεν ταίριαζε εύκολα κάπου. Και ίσως να το νιώθει περισσότερο τώρα, καθώς βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής με αποτέλεσμα ανεπιθύμητα σχόλια για τις προσωπικές επιλογές της. "Ακούω συνέχεια τον κόσμο να λέει "γιατί είναι φαλακρή; Πρέπει να βάλει περούκα"", λέει γελώντας και συνεχίζει: "Γιατί τους ενοχλεί τόσο που δεν μου αρέσει να κυκλοφορώ με ξανθές μπούκλες; Μου αρέσει το γυμνό κεφάλι μου. Δεν έχουν κάποιο πρόβλημα τα μαλλιά μου, αντίθετα μεγαλώνουν πολύ γρήγορα. Απλώς μου αρέσει να δίνεται έμφαση στο πρόσωπό μου. Όταν μπαίνω σε έναν χώρο, δεν υποκρίνομαι. Θα μπω με τον κρίκο στη μύτη μου, με τα σκουλαρίκια, τα πολλά piercings και τα μακριά μου νύχια. Πήρα αυτή την απόφαση πριν από πολύ καιρό. Έτσι θέλω να υπάρχω". Αυτή η αυτοπεποίθηση ήταν κάτι που έπρεπε να αποκτήσει και μερικές φορές έγινε με δύσκολο τρόπο. "Στα 20 μου προσπαθούσα να ταιριάξω κάπου. Θυμάμαι που πήγαινα σε μια οντισιόν και έβλεπα τους άλλους να μην είναι ο εαυτός τους, αλλά ο χαρακτήρας που θα υποδύονταν, γιατί έτσι ήθελαν να τους δουν, σαν τον ρόλο τους", λέει η Erivo και συνεχίζει: "Ωστόσο, πιστεύω ότι αν είσαι ο εαυτός σου, απόλυτα εσύ, δίνεις σε εκείνους που σε βλέπουν την ευκαιρία να δουν και τη μεταμόρφωσή σου. Να γίνεις ένας άλλος μπροστά στα μάτια τους, χωρίς να χρειάζεσαι κάποιο κοστούμι. Αυτή είναι η μαγεία", καταλήγει.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ: FABIEN MONTIQUE
Mακιγιάζ: Joanna Simkin/ The Wall Group
Βοηθοί styling: Louise Victor, Sabrina Oudin