Rainbow Mermaids: "Το Drag είναι πολιτική πράξη"

Το Drag Queen δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη μιλά στο ELLE για τον τρόπο που έχουν επιλέξει να διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία.

Rainbow Mermaids: "Το Drag είναι πολιτική πράξη" ΦΩΤΟΓΡΆΦΟΣ: ΑΡΈΤΑ ΠΕΡΙΣΤΈΡΗ, STYLING MYSTIC VAN ROUGE. Η KATINA BELLA ΦΟΡΆΕΙ ΟΛΌΣΩΜΗ ΦΌΡΜΑ, LEO • THEO

"Το Drag τολμούμε να δηλώσουμε ότι είναι πολιτική πράξη. Σε μια κοινωνία που στην καλύτερη περίπτωση θέλει να κρύψει το "διαφορετικό” και στη χειρότερη να το σκοτώσει, το να βγω με την περσόνα μου και να περπατήσω από το σπίτι μου στη Θεσσαλονίκη μέχρι το μαγαζί που δουλεύω, με κίνδυνο της σωματικής και ψυχικής μου ακεραιότητας, το καθιστά μια ενέργεια που βοηθάει στην ορατότητα και δίνει το "σώμα”. Έτσι υποστηρίζουμε αυτό που είμαστε και διεκδικούμε τη θέση μας στην κοινωνία. Δεν κρυβόμαστε. Υπάρχουμε και απαιτούμε τον σεβασμό, την ισότητα και το δικαίωμά μας στην αγάπη και στη ζωή έτσι όπως έχουμε αποφασίσει να τη ζήσουμε. Η τέχνη του Drag, τώρα, είναι ένας συνδυασμός δέκα τεχνών. Οι Drag Queens ηταν ακτιβίστριες στο Stonewall, εκεί απ' όπου ξεκίνησε η εξέγερση που πυροδότησε την γκέι επανάσταση. Οι ταραχές του Stonewall ήταν το πρώτο βήμα σε μια σειρά εκδηλώσεων στα τέλη του 20ού αιώνα, οι οποίες θα άνοιγαν τον δρόμο για νομικές και κοινωνικές αλλαγές που θα βελτίωναν τη ζωή των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Οι Drag Queens τότε έβαλαν μπροστά το σώμα τους για να διεκδικήσουν. Με κάποιον τρόπο ήταν οι δημιουργοί του pride. Οι Drag Queens ανήκουν στις θηλυκότητες, άρα βιώνουν σεξισμό που απορρέει από τα "θηλυκά” στοιχεία που τις συνθέτουν. Βέβαια, να σημειώσουμε εδώ τη σύγχυση που επικρατεί και να διευκρινίσουμε ότι άλλο είναι η σεξουαλικότητα, άλλο το φύλο και άλλο η τέχνη του Drag. Άλλο τρανς γυναίκα και άλλο Drag Queen. Το δεύτερο είναι σαν να λέμε ηθοποιός ή τραγουδίστρια. Είναι επάγγελμα και μπορεί να το κάνει ο καθένας ανεξαρτήτως φύλου ή σεξουαλικότητας. Το λυπηρό και ανησυχητικό είναι ότι τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, βλέπουμε ένα οπισθοδρομικό κύμα που ξεκινάει από την Αμερική και έρχεται να ενεργοποιήσει όλα τα συντηρητικά κατάλοιπα, από τα οποία δεν είχαμε απαλλαχτεί και ποτέ. Κάθε μέρα ένας νέος νόμος ή διάταγμα αφαιρεί δικαιώματα, καταργεί διεκδικήσειςχρόνων. Αυτό μας τρομάζει, αλλά την ίδια στιγμή μας δυναμώνει, ώστε να μπορούμε να παραμένουμε εμείς και οι Rainbow Μermaids, εμείς και όλες οι αδερφές μας ασφαλείς και ελεύθερες”".

Οι Rainbow Μermaids είναι οι Μystic Van Rouge και Katina Bella. Στο ομώνυμο podcast και στοYouTube chanel τους φιλοξενούν καλεσμένους που διεκδικούν τις ίδιες ελευθερίες με εκείνες. Από τις 12/3 θα εμφανίζονται στο Vox με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.

STYLING: MYSTIC VAN ROUGE. Η KATINA BELLA ΦΟΡΑΕΙ ΟΛΟΣΩΜΗ ΦΟΡΜΑ, LEO • THEO