Κετογονική δίαιτα: Γιατί δεν είναι για όλους; 2 κίνδυνοι που πρέπει να ξέρεις

Αν είσαι οπαδός της κετογονικής διατροφής και δεν έχεις συμβουλευτεί ειδικό μέχρι τώρα, αξίζει να διαβάσεις αυτό το άρθρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ELLE
Κετογονική δίαιτα: Γιατί δεν είναι για όλους; 2 κίνδυνοι που πρέπει να ξέρεις iStock

Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία (getactive.gr, createhealth.gr, createhealth_bymarselou). 

Μια ισορροπημένη διατροφή μάς παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά κ.ο.κ. για γερό ανοσοποιητικό, σωστή λειτουργία του οργανισμού, ευεξία, ηρεμία, καλή διάθεση, διατήρηση του σωστού για εμάς βάρους και υγεία, μέσα κι έξω. Όταν όμως αυτή η ισορροπία απομακρύνεται από το πιάτο μας, απομακρύνεται και από τη ζωή μας, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται διάφορα προβλήματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κετογονική διατροφή, για την οποία με έχουν επισκεφθεί πάρα πολλοί ως διαιτολόγο-διατροφολόγο με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα και μετεκπαίδευση στη φυτοφαγία. Κάποιοι γιατί θέλουν να τη δοκιμάσουν προκειμένου να διορθώσουν τον διαβήτη ή να χάσουν βάρος και άλλοι γιατί τη δοκίμασαν και διαπίστωσαν εμπειρικά ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Εν συντομία, κετογονική (keto) είναι η διατροφή που περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες λιπαρών και πρωτεΐνης και πολύ λίγους υδατάνθρακες, σε μια προσπάθεια να οδηγήσουμε τον οργανισμό σε κέτωση.

Η κέτωση μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα και οδηγεί στην απελευθέρωση λιπαρών από τα λιποκύτταρα για την ενέργειά μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το συκώτι γεμίζει λίπος, μετατρέποντας ένα μέρος του σε κετόνες, και η λογική είναι το σώμα να "καίει" λίπος για την ενέργειά του.

Διάβασε περισσότερα στο shape.gr