
Εδώ και χρόνια πιστεύουμε πως το να μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε είναι ιδιανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος... Αλλά γιατί οι προσπάθειές μας φαίνονται να έχουν βαλτώσει παρά τη μέθοδο αυτή;
Σύμφωνα με το HELLO!, το οποίο πήρε συνέντευξη από την προπονήτρια υγείας και διατροφής Georgia Smith, η απάντηση μπορεί να βρίσκεται στην ίδια τη φύση αυτού που βάζουμε στο πιάτο μας.
Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Όπως εξηγεί η Georgia Smith, ιδρύτρια του The Balanced Boss, οι τροφές που έχουν υποστεί επεξεργασία δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως οι ωμές τροφές.
Το μειονέκτημα της μέτρησης θερμίδων
Εδώ ακριβώς βρίσκεται το σφάλμα στις δίαιτες που βασίζονται αποκλειστικά στον υπολογισμό θερμίδων. Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών αλλοιώνει τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο σώμα μας. Η λεπτίνη, η ορμόνη που μειώνει την όρεξη, και η γκρελίνη, η οποία την αυξάνει, χάνουν την ισορροπία τους. Ως αποτέλεσμα, οι λιγούρες επιστρέφουν πιο γρήγορα, το αίσθημα κορεσμού καθυστερεί και ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
Πάντα σύμφωνα με την Georgia Smith, ένα πιάτο με πρωτεΐνες, λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες ή σύνθετους υδατάνθρακες απαιτεί περισσότερη ενέργεια για να χωνευτεί. Αυτό ονομάζεται "ενεργειακό κόστος" της πέψης. Άρα, το σώμα διατηρεί λιγότερη ενέργεια από τις ωμές τροφές παρά από τις επεξεργασμένες εκδοχές τους.
Τα επεξεργασμένα τρόφιμα κρύβουν ένα ιδιαίτερο πρόβλημα! Τα επεξεργασμένα σάκχαρα και τα πρόσθετά τους προκαλούν απότομες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή ινσουλίνης. Αυτός ο μηχανισμός προάγει την αποθήκευση λίπους και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει ορισμένες ορμονικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Μια υπενθύμιση ότι η απώλεια βάρους δεν εξαρτάται μόνο από την ποσότητα που καταναλώνεται αλλά και από τη θρεπτική ποιότητα των γευμάτων.