
Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι μέρες μικραίνουν, δεν υπάρχει τίποτα πιο παρηγορητικό από ένα βαθύ πιάτο ζεστής σούπας. Αν, όμως, δεν θέλεις να περάσεις ώρες στην κουζίνα, αλλά επιμένεις σε κάτι νόστιμο και θρεπτικό, τότε αυτή η σούπα με κόκκινη φακή, λεμόνι και άνηθο, θα γίνει η νέα αγαπημένη σου συνήθεια.
Είναι εύκολη, γρήγορη και γεμάτη γεύση, φτιαγμένη με βασικά υλικά που έχεις ήδη στο σπίτι. Κάθε κουταλιά της είναι γεμάτη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα με τις προτιμήσεις σου - χορτοφαγική, vegan ή ακόμα και πιο πλούσια, αν θέλεις.
Το καλύτερο; Φυλάσσεται στο ψυγείο ή στην κατάψυξη και γίνεται ακόμη πιο νόστιμη.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τη συνταγή όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στο RealSimple.
Πώς να την φτιάξεις;
Ξεκίνα σωτάροντας ψιλοκομμένο κρεμμύδι και καρότο σε λίγο βούτυρο μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα. (Αν θέλεις να την κάνεις vegan, απλώς χρησιμοποίησε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο).
Πρόσθεσε ζωμό λαχανικών, κονσέρβα ντομάτας, κόκκινη φακή, αλάτι και, αν έχεις, λίγο αλεσμένο σουμάκ. (Το σουμάκ είναι ένα ξινό, λεμονάτο μπαχαρικό από τη Μεσόγειο, που μπορείς να βρεις σε καταστήματα με μπαχαρικά ή online).
Άφησέ τα να βράσουν και στη συνέχεια χαμήλωσε τη φωτιά, σιγοβράζοντας για 15–20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές.
Στο τέλος, πρόσθεσε λίγο ακόμα βούτυρο και χυμό λεμονιού. Σέρβιρε τη σούπα ζεστή, με άνηθο και γιαούρτι από πάνω αν θέλεις.
Το αποτέλεσμα; Μια σούπα πλούσια αλλά ανάλαφρη, θρεπτική και παρηγορητική, ιδανική για κάθε ώρα της ημέρας. Μπορείς να τη φας ζεστή το μεσημέρι ή να τη συνοδεύσεις το βράδυ με λίγο φρέσκο ψωμί και σαλάτα. Και το καλύτερο: όπως οι περισσότερες σούπες, είναι ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα!
Υλικά και εναλλακτικές
Σχεδόν κάθε υλικό αυτής της σούπας μπορεί να αντικατασταθεί. Γι’ αυτό η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη.
-Ανάλατο βούτυρο: Αλμυρό βούτυρο ή ελαιόλαδο
-Ζωμός λαχανικών: Ζωμός κοτόπουλου
-Κονσέρβα ψητής ντομάτας: Κανονικές ψιλοκομμένες ντομάτες
-Κόκκινες φακές: Καφέ φακές (θα αλλάξει το χρώμα, όχι η γεύση)
-Σουμάκ (προαιρετικό): Κόλιανδρος σε σκόνη ή έξτρα λεμόνι για οξύτητα
-Γιαούρτι ελληνικό: Ξινόκρεμα ή μπορείς να το παραλείψεις
-Φρέσκος άνηθος: Μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος ή κόλιανδρος
Ιδέες για γαρνιτούρα
Η αρχική συνταγή προτείνει γιαούρτι, ξύσμα λεμονιού, άνηθο και σουμάκ από πάνω. Αλλά υπάρχουν κι άλλες υπέροχες επιλογές που μπορείς να δοκιμάσεις:
-Τραγανά κρουτόν
-Θρυμματισμένα κράκερ ή τσιπς πίτας
-Ψημένοι σπόροι κολοκύθας
-Θρυμματισμένη φέτα ή φυτικό "τυρί” για vegan εκδοχή
Συμπέρασμα
Σε κάθε κουταλιά, αυτή η σούπα συνδυάζει γεύση, θρέψη και ευκολία, όλα όσα χρειάζεται δηλαδή ένα ισορροπημένο γεύμα. Για αυτό, δοκίμασέ τη μία φορά και θα γίνει η δική σου "υγιεινή συνήθεια” της εβδομάδας.