"Αντίο φέτα": Αυτό είναι το τυρί με τα λιγότερα λιπαρά σύμφωνα με τους Γάλλους γιατρούς

Οι καλοκαιρινές σαλάτες συχνά περιέχουν τυριά όπως φέτα, μοτσαρέλα ή χαλούμι. Όμως ποιο είναι το πιο ελαφρύ;

"Αντίο φέτα": Αυτό είναι το τυρί με τα λιγότερα λιπαρά σύμφωνα με τους Γάλλους γιατρούς Shannon Finney/Getty Images/Ideal Image

Το καλοκαίρι, οι σαλάτες γίνονται ανάρπαστες. Για να τους δώσουμε γεύση, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να προσθέσουμε τυρί. Εύκολα παραδινόμαστε στα κλασικά τυριά, όπως φέτα, μοτσαρέλα, χαλούμι...

Νόστιμες επιλογές, αλλά και πλούσιες σε θερμίδες. Έτσι, όταν προσπαθούμε να συνδυάσουμε τη γαστρονομική απόλαυση με το ελαφρύ γεύμα, προκύπτει μία ερώτηση: Ποιο από αυτά τα τυριά έχει τα λιγότερα λιπαρά; Οι γιατροί έχουν εξετάσει το ζήτημα και τα συμπεράσματά τους θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις συνήθειές μας.

Πρέπει να αποφεύγουμε το τυρί στις σαλάτες μας;

Σε μια εποχή που προσπαθούμε να προσέχουμε τη σιλουέτα μας χωρίς να θυσιάζουμε τη γεύση, είναι λογικό να αναρωτηθούμε ποιο τυρί να επιλέξουμε για να ενισχύσουμε τις σαλάτες μας χωρίς να επιβαρύνουμε τη ζυγαριά. "Η απάντηση είναι απλή!" λέει η Δρ. Corinne Chicheportiche-Ayache, διατροφολόγος με τους συνεργάτες μας στο Allo Docteur. "Αν φροντίσουμε να καταναλώνουμε λιγότερο από 40g συνολικά την ημέρα, γιατί να επιλέξουμε; Μπορούμε να εναλλάσσουμε και να ποικίλουμε τα πιάτα μας με διαφορετικά τυριά!".

Ο ειδικός επιμένει σε ένα ουσιαστικό σημείο: να μην δαιμονοποιούμε το τυρί. "Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αυτών των τυριών δεν θα πρέπει να μας κάνει να ξεχνάμε τις διατροφικές τους ιδιότητες, όπως η πλούσια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ασβέστιο" υπενθυμίζει η Δρ. Chicheportiche-Ayache. Έτσι, ακόμη και τα πιο θερμιδογόνα τυριά μπορούν να έχουν τη θέση τους σε μια ισορροπημένη διατροφή, αρκεί οι μερίδες να είναι περιορισμένες. Είναι όλα θέμα μέτρου και ποικιλίας.

Φέτα, μοτσαρέλα, χαλούμι: Ποιο τυρί έχει την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά;

Αλλά αν έπρεπε να επιλέξουμε έναν πρωταθλητή της ελαφρότητας, ένα τυρί ξεχωρίζει. Η μοτσαρέλα κερδίζει το βραβείο για το τυρί με την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά: Μόνο 260 θερμίδες ανά 100γρ, σε σύγκριση με 286 για τη φέτα και πάνω από 300 για το χαλούμι. Σε ό,τι αφορά τα λιπαρά, έχει ένα εντυπωσιακό 23%, σε σύγκριση με 24% για το χαλούμι και 25% για τη φέτα.  

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της μοτσαρέλας: η χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. "Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε αλάτι της φέτας και του χαλλουμιού είναι υψηλή (αντίστοιχα 2,5 γρ και 3 γρ ανά 100 γρ προϊόντος), ενώ είναι σχεδόν ασήμαντη για τη μοτσαρέλα" υπογραμμίζει η Δρ. Chicheportiche-Ayache. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα για άτομα που είναι επιρρεπή σε υπέρταση ή καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Διαβάστε Επίσης