Αυτές είναι οι nο.1 πρωτεΐνες για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης θα σε βοηθήσουν να χάσεις λίπος στην κοιλιά και να χτίσεις άπαχη μυϊκή μάζα.

Αυτές είναι οι nο.1 πρωτεΐνες για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα istock

Το σπλαχνικό λίπος ή αλλιώς ενδοκοιλιακό είναι γνωστό ως το λιγότερο φυσιολογικό λίπος στο σώμα και λόγω της θέσης του στην περιοχή της κοιλιάς θεωρείται περισσότερο επικίνδυνο από το λίπος που εντοπίζεται στο υπόλοιπο σώμα (π.χ στους μυρούς ή στους γλουτούς). Η μεγάλη περίμετρος της μέσης όχι μόνο συνδέεται με μια σειρά από ανησυχητικές παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης, αλλά πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους σχετίζονται με πρωτεΐνες του εγκεφάλου, οι οποίες αποτελούν "σήματα κατατεθέν" της νόσου Αλτσχάιμερ, όπως δηλώνεται στο EatThisNotThat

"Τα άτομα με υπερβολικό σπλαχνικό λίπος είχαν επίσης ενδείξεις μεγαλύτερης αντίστασης στην ινσουλίνη και χαμηλότερων επιπέδων HDL (καλής) χοληστερόλης, τα οποία μπορεί να συνδέονται με κάποιο τρόπο με την εναπόθεση αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Λόγω της μέσης ηλικίας των συμμετεχόντων [50], οι επιστήμονες υπέδειξαν ότι το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερου κινδύνου για Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα", αναφέρεται στο Harvard Health.

"Δεν μπορούμε να στοχεύσουμε με ακρίβεια το πού χάνουμε κάθε κιλό βάρους, αλλά είναι σημαντικό να μειώσουμε το σπλαχνικό λίπος", λέει ο ψυχολόγος και διαιτολόγος David Creel (PhD). "Χάνοντας 5% έως 10% του σωματικού σου βάρους, μπορείς να βελτιώσεις την αρτηριακή σου πίεση, το σάκχαρο στο αίμα, τα επίπεδα χοληστερόλης, την κινητικότητα, τη σεξουαλική λειτουργία και πολλά άλλα". 

Η υγιεινή διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες του τρόπου ζωής που επηρεάζουν το λίπος στην κοιλιά, ειδικά μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, η οποία βοηθά στην ανάπτυξη μυών, ενώ παράλληλα καίει λίπος. Για αυτό, παρακάτω παρουσιάζονται πέντε πρωτεΐνες που πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου για να πετύχεις την καύση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

1. Αυγά 

Τα αυγά κρίνονται αρκετά αποτελεσματικά όσον αφορά την απώλεια ενδοκοιλιακού λίπους. Κάθε αυγό περιέχει περίπου 7 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μάλιστα, μια μελέτη έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν τουλάχιστον 5 αυγά τη βδομάδα έχουν φανερά μικρότερη περιφέρεια μέσης, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για την καύση λίπους στην κοιλιά. "Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν υψηλή κατανάλωση αυγών (πέντε ή και περισσότερα την εβδομάδα) εμφάνισαν σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια βάρους και ποσοστό σωματικού λίπους, καθώς και υψηλότερες τιμές ποσοστού άπαχης μάζας σώματος από εκείνους που ανέφεραν χαμηλή κατανάλωση αυγών (λιγότερο από ένα αυγό την εβδομάδα)...Αυτό το εύρημα είναι σημαντικό από την άποψη της δημόσιας υγείας, υποδηλώνοντας ότι η υψηλότερη κατανάλωση αυγών (πέντε ή περισσότερα την εβδομάδα) μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή σύνθεση σώματος, ειδικά λόγω της υψηλότερης πρόσληψης πρωτεϊνών".

2. Τόφου

100 γραμμάρια τόφου περιέχουν 17,3 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή για vegan και χορτοφάγους. "Είναι μια πολύ θρεπτική τροφή", λέει στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ο Δρ. Qi Sun, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ στη Βοστώνη. "Σε αντίθεση με τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης όπως το βοδινό κρέας, το τόφου δεν περιέχει χοληστερόλη", λέει η Romito Natalie Romito, RD, LD, στην Κλινική του Κλίβλαντ.

3. Σολομός

Ο σολομός δεν είναι μόνο πλούσιος σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ωμέγα-3 λιπαρά, αλλά 100 γραμμάρια άγριου σολομού περιέχουν περίπου 25 γραμμάρια πρωτεΐνης. "Στην άγρια ​​φύση, οι σολομοί τρώνε μικρότερα ψάρια που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε EPA και DHA — τα ευεργετικά, μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 λιπαρά οξέα", λέει ο Δρ. Bruce Bistrian, καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Ο σολομός σε βοηθά, επίσης, να παραμένεις χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ είναι σημαντικός για την απώλεια βάρους.

4. Βοδινό κρέας

Το καλής ποιότητας βοδινό κρέας είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, κάλιο και βιταμίνη Β, και αποτελεί εξαιρετική πηγή πλήρους πρωτεΐνης. 100 γραμμάρια βοδινού περιέχουν περίπου 28,7 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια πηγή πρωτεΐνης. "Όταν επιλέγεις βοδινό κρέας — είτε πρόκειται για ελευθέρας βοσκής είτε για άλλο— προτίμησε άπαχο βοδινό κρέας", λέει η Katherine Zeratsky, R.D., L.D. Κι αυτό, γιατί "...έχει 10% λίπος ή λιγότερο. Βέβαια, το βοδινό κρέας ελευθέρας βοσκής είναι γενικά πιο ακριβό από το συμβατικό βοδινό κρέας που τρέφεται με σιτηρά".

5. Άπαχο στήθος κοτόπουλο

Τόσο η γαλοπούλα όσο και το κοτόπουλο είναι φανταστικές πηγές πρωτεΐνης, με 100 γραμμάρια άπαχου στήθους κοτόπουλου να περιέχουν 32,1 γραμμάρια πρωτεΐνης και 100 γραμμάρια άπαχου κιμά γαλοπούλας να περιέχουν 28 γραμμάρια πρωτεΐνης. "Τόσο το κοτόπουλο όσο και η γαλοπούλα είναι πραγματικά εξαιρετικές επιλογές για καταναλωτές που προσέχουν την υγεία τους και αξίζουν και τα δύο μια θέση στο πιάτο σου", λέει η Frances Largeman-Roth, RDN. "Αλλά αν προτιμάς το σκούρο κρέας και προσπαθείς να αυξήσεις την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, τότε η γαλοπούλα ξεπερνά το κοτόπουλο κατά μια φτερούγα. Επιπλέον, περιέχει περισσότερη χολίνη, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη".

Διάβασε επίσης:

Τα 7 top πρωτεϊνικά σνακ για τα "τσιμπολογήματα"

8 πρωτεϊνικά πρωινά με λιγότερες από 400 θερμίδες